Noorden+aast+op+proefcentrum+precisielandbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Noorden aast op proefcentrum precisielandbouw

Proefboerderij 't Kompas in Valthermond is volgens provincie Drenthe de ideale locatie voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw.

Staatssecretaris Martijn van Dam maakte eerder deze week bekend dat er een nationaal centrum voor innovatie komt op het gebied van precisielandbouw. Hier moeten prototypes, nieuwe vindingen en experimentele technieken worden beproefd en doorontwikkeld. Hij stelt daar 2 miljoen euro voor beschikbaar.

Waar het centrum moet komen, staat nog niet vast. Volgens de provincies Drenthe en Groningen, Wageningen UR en LTO Noord zou de proefboerderij in Valthermond de beste keus zijn. 'Daar wordt onder de vlag van Innovatie Veenkoloniën in een breed samenwerkingsverband al volop geëxperimeerd. Wij nodigen Van Dam uit om dat te komen bekijken', zegt gedeputeerde Henk Jumelet van Drenthe.

Werkorganisatie

Volgens de noordelijke partijen ligt alles in Valthermond al klaar om een dergelijke proeftuin vorm te geven. Zo is er een werkorganisatie ingericht, zijn er nauwe relaties met het regionale agrarische en industriële bedrijfsleven en is er voldoende ruimte om veldproeven uit te voeren.

'Daarnaast is er in Noord-Nederland een groep koplopers die al werkt met precisielandbouw, zoals de Broedplaats Veldleeuwerik in Odoorn die vorig jaar is ingericht. Daar worden de technieken die in Valthermond worden bedacht verder gebracht naar de agrarische praktijk', gaat Jumelet verder.

Samenwerking

Ook Chris de Visser van Wageningen UR is enthousiast. 'We bieden onze locatie graag aan.' Gedeputeerde Henk Staghouwer van Groningen merkt op dat de noordelijke samenwerking goed is opgezet. 'We zijn gewend om met elkaar over de grenzen heen te kijken. De Innovatie Veenkoloniën is daar een goed voorbeeld van. Als wij ons aanbieden doen we dat samen.'

Regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord wijst op de aanwezigheid van lopende en reeds succesvolle agritechnologische initiatieven, kennis- en onderwijsinstellingen. 'En bovendien voldoende gronden van goede kwaliteit en diversiteit. De goed georganiseerde landbouwstructuur maken het Noorden tot een ideale vestigingslocatie. Als LTO Noord juichen we de komst van een dergelijk proefcentrum toe.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.