%27Melkveehouder+moet+grip+houden+op+data%27
Nieuws
© John Claessens

'Melkveehouder moet grip houden op data'

Het digitale dataplatform Mijn JoinData is positief voor de melkveesector, maar het is zaak dat boeren eigenaar zijn en blijven van de data die ze beschikbaar stellen. Dat zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

LTO Nederland is lid van de coöperatie JoinData. In de door JoinData ontwikkelde datasnelweg blijft de boer eigenaar van zijn eigen informatie en beslist hij zelf met wie deze mag worden gedeeld en met welk doel.
Die toezegging is essentieel, vindt Meulenbroeks. 'De boer staat aan het roer van de data van zijn bedrijf. Dit moet heel duidelijk zijn. Borging van het eigenaarschap staat voor ons met stip op één.'

Meulenbroeks ziet veel voordelen in het platform. 'Het helpt de boer in zijn management en dagelijkse bedrijfsvoering. De mogelijkheden zijn enorm en de hoeveelheid datastromen zal alleen maar toenemen. En dat alles op één platform inzichtelijk is, is natuurlijk ook erg handig. Niet allerlei losse machtigingen en wachtwoorden, maar alles op één plek samengebracht. Dat ontzorgt de boer.'


Kringloopwijzer

In de boerenpraktijk verwacht Meulenbroeks het grootste voordeel van JoinData te zien in het gebruik van het machtigingenplatform voor de Kringloopwijzer.

'De Kringloopwijzer is een belangrijk instrument voor de sector. Daar komen ontzettend veel data bij elkaar. Denk alleen al aan informatie op het gebied van fosfaat, ammoniak, mineralen en klimaat. Daar kun je heel veel mee. Bovendien: door cijfers centraal in te lezen, voorkom je vervuiling door handmatige invoer.'

Diergezondheid

Data over de dieren en hun gezondheid zijn volgens Meulenbroeks ook interessant. 'Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van antibiotica en andere middelen. Ook daar kun je door bundeling van data veel nieuwe inzichten in krijgen.'

Volgens de voorman is grip op de cijfers essentieel. 'Boeren moeten te allen tijde eigenaar blijven van de data. Daar blijven we als LTO scherp op. Mijn JoinData staat nu nog in de kinderschoenen, maar de kosten voor de boer moeten binnen de perken blijven. Ook dat is een belangrijk aandachtspunt. Boeren moeten wel waar krijgen voor hun geld.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.