Plaatsing melkrobots is flinke bevalling

Melkveehouder Albert van Burgsteden presenteerde op donderdag 14 februari vol trots zijn drie nieuwe melkrobots. De open dag op het familiebedrijf in het Drentse dorp Een werd druk bezocht.

Na negen maanden verbouwen staat de nieuwe melkrobotinstallatie in de kassaopstelling. Van Burgsteden heeft bewust gekozen voor deze opstelling, om zo optimaal toezicht te kunnen houden.

'Wij kunnen het proces rondom volgen. Onze koeien gaan aan de achterkant de melkrobot in en komen er aan de voorkant uit, in een speciale ruimte waar ze eerst rustig kunnen drinken. We hebben dus een gescheiden systeem, zodat de koeien die de robot ingaan en de koeien die eruit komen niet in dezelfde groep zitten.'

Ander ritme

Het plaatsen van de drie melkrobots in een bestaande stal, leverde nog wel het nodige denkwerk op bij Van Burgsteden. Tijdens de verbouwing moest het melken in de stal wel gewoon doorgaan. Maar de familie Van Burgsteden is blij met en trots op het eindresultaat.

'Voor ons betekent het dat we meer tijd krijgen, omdat we niet meer 's ochtends om 5 uur moeten melken. En 's avonds zijn we eerder klaar. Daarnaast kunnen we nu in het weekend van een ander ritme genieten dan we jarenlang hebben gedaan', vertelt de melkveehouder.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.