Robot+Robotti+monitort+bij+WUR+gewassen
Nieuws
© Eigen Foto

Robot Robotti monitort bij WUR gewassen

Op de proefvelden van Wageningen University & Research (WUR) rijdt vanaf woensdag de autonome robot Robotti van AgroIntelli. De Robotti is een hoog technisch autonoom platform die ecologische processen ondersteunt.

In de proeftuin Agro-ecologie en Technologie van de WUR, Open Teelten in Lelystad, werken onderzoekers aan een reeks van projecten waarin ze het monitoren van gewassen combineren met vaste rijpaden. Intensieve gewasmonitoring is nodig om de ecologie te begrijpen en dat kan nu automatisch met cameratechnieken op een autonoom voertuig.

Nieuwe agronomische en technologische inzichten vragen om machines die bewerkingen tot 30 à 40 pk kunnen uitvoeren, zoals zaaibedbereiding, schoffelen en bemesten. De Robotti maakt dit mogelijk doordat er standaard werktuigen aan zijn te koppelen.

Onkruid aanpakken

Door de aanwezigheid van camera's op de Robotti kunnen onderzoekers de robot ook inzetten voor het vaststellen van diversiteit binnen een perceel. Door precisietechnieken kan de Robotti bijvoorbeeld heel gericht onkruid aanpakken.

Qua grootte doet de Robotti niet onder voor een kleine trekker en is daardoor direct in te zetten door boeren. Tegelijkertijd is hij veel lichter en heeft een relatief kleine werkbreedte, waardoor hij ook goed ingezet kan worden bij strokenteelt en zelfs voor mengteelt. Door zijn afmetingen en gewicht is er geen belemmering meer voor de stap naar een meer natuurinclusief landbouwsysteem.

Interactie

Om de Robotti ook goed autonoom in te zetten, gaat de WUR de komende tijd onderzoek doen naar onder meer samenwerking en interactie tussen meerdere robots. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk stuk land al bewerkt is of waar de transportrobot naar toe moet om het geoogste product van de oogstrobot over te nemen.

De komende jaren zullen WUR-onderzoekers de Robotti in verschillende proeven inzetten om zo de teeltsystemen en de robot te optimaliseren. Bijvoorbeeld het Smaragd-Farmtronics project, waarin gewerkt wordt aan de ontwikkeling van lichte, autonome mechanisatie met als doel bodemkwaliteit en weerbaarheid van het gewas te verbeteren.

Volhoudbaar

'Door de losse elementen en hun samenhang steeds in de praktijk te testen, kunnen we demonstreren wat de mogelijkheden zijn. Zo wordt het voor boeren steeds aantrekkelijker om de transitie naar agro-ecologie te maken. Op deze manier werken techniek en ecologie samen aan een landbouwsysteem dat ook op termijn volhoudbaar is', zegt WUR-expert Bram Veldhuisen.

De Robotti is de komende maanden te zien op verschillende open dagen: de Dag Onkruid op 28 mei in Valthermond, de Biovelddag op 20 juni in Lelystad en de BIOinspiratieDAG op 4 juli in Vredepeel.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.