Plaatsspecifiek+spuiten+met+DroneLink
Nieuws
© Han Reindsen

Plaatsspecifiek spuiten met DroneLink

Dronewerkers introduceert nieuwe software die dronebeelden omzet in taakkaarten waarmee plaatsspecifiek onkruid is te bestrijden met een veldspuit: DroneLink. De software is voor het eerst te zien op Agritechnica.

DroneLink is ontwikkeld voor machinefabrikant Amazone, die met het AmaSelect Spot-systeem de taakkaarten gebruikt om alleen daar te spuiten waar onkruidplanten staan. Met behulp van deze techniek is tot 88 procent te besparen op onkruidbestrijdingsmiddelen.

DroneLink maakt gebruik van dronebeelden. De drone wordt uitgerust met een hoge resolutie RGB-camera die met foto's het hele perceel in kaart brengt. Elke foto krijgt de exacte gps-locatie mee op Real Time Kinematic-nauwkeurigheid.

DroneLink onderscheidt vervolgens de gewasplanten van de onkruidplanten en markeert van elke onkruidplek de specifieke locatie op de perceelkaart. Hierbij wordt meteen rekening gehouden met de onderlinge afstand van de spuitdoppen en de minimale breedte van de sectiecontrol van de spuit.

Het resultaat is een taakkaart waarmee de spuit, uitgerust met AmaSelect Spot, het perceel in kan. AmaSelect Spot is een innovatie van Amazone en maakt het mogelijk om plaatsspecifieke onkruidbestrijding toe te passen, dankzij de verkregen taakkaarten van DroneLink.

Overlap voorkomen

De techniek gebruikt speciale spuitdoppen die een onderlinge afstand van 25 centimeter hebben. Elke sectie is 50 centimeter. Doordat er gespoten wordt onder een hoek van circa 40 graden, wordt overlap – en daarmee dus overdosering of juist onderdosering – voorkomen.

Dronewerkers, waartoe de ontwikkelaars van DroneLink behoren, is een samenwerkingsverband tussen negen bedrijven die gespecialiseerd zijn in dronetoepassingen in de landbouw. De deelnemers zijn landelijk inzetbaar. De Dronewerkers zijn te vinden op Agritechnica in de stand van Amazone.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.