De+robots+komen+er+%C3%A9cht+aan
Kennispartners MoveRTK
© Archief

De robots komen er écht aan

Het zal niet de eerste keer zijn dat beweerd wordt dat binnenkort de eerste robots actief zijn op Nederlandse percelen. Toch begint het er nu écht op te lijken. Niet alleen universiteiten en onderzoeksinstituten gaan aan de slag gaan met robots. Zo zijn robots voor open teelten komend jaar onderdeel van de toepassingen binnen het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

Dat betekent dat enkele deelnemers hier dus concreet mee aan de slag gaan. Kijkend naar de huidige ontwikkelingen van veldrobotfabrikanten, en dat zijn er ondertussen tientallen, zetten de meesten in op onkruidherkenning en bestrijding. Gezien de discussies omtrent de toelatingen van middelen zoals glyfosaat en het gebrek aan (betaalbaar) personeel voor het wieden, lijkt dat momenteel ook het meest kansrijk.

Elders al breed toegepast

Nu is het gebruik van robots in de buitenlucht verre van nieuw. En dan doelen we niet op maairobots voor gazons, die gebruik maken van een ingegraven (metalen) of virtuele grens waarbinnen ze moeten blijven. Nee, dan hebben we het over robots die gebruik maken van RTK-GPS voor hun navigatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autonome golfbaanmaaiers en belijningsrobotjes voor sportvelden en ook voor wegen. Met name de robots in het veld hebben behoefte aan betrouwbare RTK-correctiesignalen. En jaar op jaar ofwel seizoen op seizoen herhaalbare precisie. Voor die betrouwbaarheid en precisie wordt er door de diverse gebruikers vertrouwd op het correctiesignaal. MoveRTK biedt de zekerheid dat een aanwezig correctiesignaal voldoende nauwkeurig is voor de navigatie. Mocht de plaatsbepaling door lokale factoren zoals bijvoorbeeld een afscherming, tijdelijk onvoldoende nauwkeurig zijn, dan komt de RTK-positie niet beschikbaar en zal in dit geval een goed geprogrammeerde robot, tijdelijk niet verder werken.

GPS is meest betrouwbaar

Voor autonoom rijden en navigeren maken fabrikanten gebruik van verschillende technieken waarvan de meeste optisch werken. Optisch wil zeggen dat de camera’s en sensoren voldoende zicht moeten hebben om goed te kunnen functioneren. En dat is nu net een aspect dat in de landbouw met stof, neerslag, grond en modder en zonder wegennet de grootste uitdaging vormt.

Daarom zweren fabrikanten van veldrobots en autonome voertuigen voor de landbouw bij GPS. GPS is betrouwbaar en robuust en altijd voorhanden. Bovendien wordt de benodigde hardware ervoor in groten getale geproduceerd en dat betekent dat die voordelig is. En door de continue ontwikkeling wordt die hardware ook steeds kleiner van formaat. Kortom: bent u van plan om binnenkort of in de toekomst met een veldrobot aan de slag te gaan, zorg dan dat ze seizoen op seizoen op het juiste spoor blijven met MoveRTK.

MoveRTK

Dé standaard in precisise Precisielandbouw met behulp van GPS draagt bij aan productiviteit en duurzaamheid van uw bedrijf. Maar doordat satellieten... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.