Veldrobot+onderzoekt+watergehalte+van+gewassen
Nieuws
© Han Reindsen

Veldrobot onderzoekt watergehalte van gewassen

De Universiteit van Californië in Berkeley met een veldrobot onderzoeken wat het watergehalte van gewasbladeren in het veld is en wat het optimale moment is voor beregening of irrigatie.

Een subsidie van bijna 1 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) helpt onderzoekers van de Universiteit van Californië om robottechnologie te verfijnen waarmee het onderhoud van gewassen is te verbeteren. Deze inzet van precisielandbouw kan zorgen voor de besparing van miljoenen liters water.

Telers zetten bodemsensoren in om het vochtgehalte in de bodem te bepalen. Dit geeft inzicht in de noodzaak van beregenen of irrigatie. De veldrobot van het driejarige project 'Robot-Assisted Precision Irrigation and Diagnostics' (Rapid) rijdt autonoom door het perceel, plukt regelmatig blaadjes en bepaalt het watergehalte. Wanneer dit te laag is, krijgt te teler een seintje.

Wijnstokken

Onderzoekers zijn van plan om dit jaar te beginnen met druivenranken. Sensoren signaleren de hoeveelheid water die elke wijnstok ontvangt. Daarna krijgt elke individuele wijnstok de hoeveelheid water die nodig is om deze gezond te houden en om de beste opbrengst te behalen. De USDA-subsidie zal de onderzoekers en hun studenten de komende drie jaar ondersteunen bij het optimaliseren van Rapid-project.

Sommige studies schatten in dat 85 procent van het zoete water in de wereld wordt gebruikt voor de landbouw. Met het Rapid-project willen onderzoekers laten zien dat met robottechniek in de landbouw veel water is te besparen. De techniek van precisie-irrigatie maakt het mogelijk om het waterniveau per individuele plant te optimaliseren.

Infrarooddetectie en drones

Boeren gebruiken al technologie als infrarooddetectie en drones om velden vanuit de lucht te monitoren om zich te concentreren op individuele planten die te veel of te weinig water krijgen. De uitdaging is een optimale irrigatie op basis van deze gegevens. Het robotsysteem is de aanvullende generatie van precisielandbouw. Stefano Carpin van bedrijf UC Merced is nauw betrokken bij het project.

Stefano Carpin van bedrijf UC Merced bij een van zijn robots.
Stefano Carpin van bedrijf UC Merced bij een van zijn robots. © UC Merced

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.