Planten+herkennen+met+deep+learning
Nieuws
© Wageningen University en Research

Planten herkennen met deep learning

Deep learning heeft vooruitgang gebracht in de beeldclassificatie van planten, blijkt uit promotieonderzoek van Pornntiwa Pawara van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij beschrijft verschillende technieken om de herkenning van planten, de detectie van planten en het systeem voor het tellen van planten te verbeteren.

'In landbouw en bedrijfsbeheer zijn plantherkenning, plantdetectie en plantentelsystemen van cruciaal belang. We kunnen deze taken gebruiken voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld detectie van plantenziekten, onkruiddetectie, fruitoogstsysteem en identificatie van plantensoorten. Planten zijn te identificeren door te kijken naar hun meest onderscheidende delen, zoals blad, vrucht, bloem, schors en de gehele plant, en door rekening te houden met attributen als vorm, grootte of kleur', stelt Pawara.

De identificatie van plantensoorten door veldobservatie kan gecompliceerd en tijdrovend zijn en vereist gespecialiseerde expertise. Computer vision en machine learning zijn technieken met de potentie om de problemen met plantenherkenning in het onderzoek te overwinnen. Wel is de op beeld gebaseerde plantenherkenning nog steeds een uitdaging. Er zijn verschillende obstakels, zoals een grote verscheidenheid aan soorten, verschillen tussen de klassen, gelijkenissen tussen de klassen en onscherpe bronbeelden.

Nauwkeurigheid

Het ontstaan van deep learning (diepgaand leren) heeft vooruitgang gebracht in de beeldclassificatie. Dieplerende architecturen kunnen van beelden leren en vooral hun voorspellende nauwkeurigheid verhogen. Het proefschrift van Pawara biedt verschillende technieken, waaronder gegevensuitbreidingen en classificatieschema's, om de herkenning van planten, de detectie van planten en het systeem voor het tellen van planten te verbeteren.

Pawara verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling kunstmatige intelligentie van het Bernoulli Instituut in Groningen. Zij werkt nu als docent en onderzoeker aan de Mahasarakham University in Thailand.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.