Combinatie+van+melkrobot+en+melkstal+in+batchsysteem
Nieuws
© Fullwood Packo

Combinatie van melkrobot en melkstal in batchsysteem

Melkapparatuurfabrikant Fullwood Packo introduceert de M²erlin Meridian. Met dit batchsysteem kunnen koeien automatisch worden gemolken in groepen. Zo kunnen grotere melkveebedrijven gemakkelijker kiezen voor de melkrobot.

Het melksysteem kent een startformaat van zes robots. Dit kan worden uitgebreid voor een totaal hogere melksnelheid. Hiermee kunnen koeien automatisch in batches worden gemolken. De melkveehouder kan daarna de volgende groep binnenbrengen door de koeien in een centrale wachtruimte te houden en ze vervolgens via een bewegend opdrijfhek door het geautomatiseerde melkproces te leiden. Dit opdrijfhek is halfrond, wat volgens de fabrikant leidt tot een soepele inloop van de koeien naar de robots.

De naam Meridian is afkomstig van de halfcirkelvormige opzet van de 'melkstal'. 'De koe kan hierdoor direct doorstromen naar de robots zonder links- of rechtsaf te hoeven slaan tijdens de in- en uitloop. Dit voelt natuurlijker voor de koeien, het leidt tot beter melken en geeft meer comfort', zeg Glenn De Buf, productmanager robotmelken bij Fullwood Packo. Via een app kan de melkveehouder de prestaties van de robots en de koeien in real time zien.

Grotere veestapels

'We geloven in vrij koeverkeer, maar we begrijpen dat grotere bedrijven hun eigen unieke uitdagingen hebben waardoor dit misschien onmogelijk is. Met de M²erlin Meridian is weidegang voor grotere veestapels mogelijk', zegt De Buf.

De eerste M²erlin batchmelkinstallatie was een 12-standssysteem. Deze werd in 2018 bij Lemmer Fullwood in Duitsland geplaatst. Inmiddels zijn meer dan drie miljoen melkingen uitgevoerd in verschillende installaties.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.