Bejo+gaat+Crispr%2DCas+uitproberen+bij+groenteveredeling
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bejo gaat Crispr-Cas uitproberen bij groenteveredeling

Bejo kan gebruikmaken van Crispr-Cas9 voor de veredeling van groenten. De zaadfirma heeft vandaag in de Verenigde Staten een overeenkomst getekend met landbouwconcern Corteva Agriscience en een Amerikaans onderzoekscentrum.

Het betreft een niet-exclusieve onderzoeks- en commerciële licentieovereenkomst tussen Bejo en Corteva Agriscience en het Broad Institute, een Amerikaans biomedisch en genomisch onderzoekscentrum.

In een persbericht meldt Bejo dat de zaadfirma in verband met de Europese wetgeving de Crispr-Cas9-technologie voorlopig alleen voor onderzoeksdoeleinden zal gebruiken. Onderzoeksdirecteur Bert Schrijver van Bejo stelt dat gene-editing uiteindelijk de mogelijkheid biedt voor de zaadfirma om veredelingsprogramma's voor groenten te versnellen.


'Deze technologieën vergroten ons inzicht in de genetica en bieden hulpmiddelen om nieuwe eigenschappen te ontwikkelen, zoals abiotische stresstolerantie en ziekteresistentie. Dit helpt telers om hun gewassen op een duurzame manier te telen en te voldoen aan de wereldwijd toenemende vraag naar gezonde groenteproductie', aldus Schrijver.

Profiteren van innovatie

Sam Eathington, hoofd van de afdeling technologie bij Corteva, verklaart dat het concern zich inzet voor open innovaties en samenwerking met de wetenschappelijke gemeenschap om oplossingen voor telers te ontwikkelen. De overeenkomst met Bejo is daarvan een voorbeeld. 'De investering van Bejo in gene-editing weerspiegelt het vertrouwen dat het Europese beleidsklimaat zich zal aanpassen ten gunste van onder meer Crispr-Cas. Telers en consumenten kunnen dan ook profiteren van deze innovatie.'

Eathington is overtuigd dat een techniek als Crispr-Cas gewassen voedzamer, veerkrachtiger en productiever kan maken. 'We zijn er trots op dat we Bejo kunnen helpen met het verkennen van nieuwe toepassingen met dit krachtige instrument in groentegewassen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.