Europese+studie+naar+biologisch+afbreekbare+sensoren
Nieuws
© WUR

Europese studie naar biologisch afbreekbare sensoren

Sensoren moeten na een teeltwisseling worden verwijderd. Omdat dat nogal arbeidsintensief is, zoekt een Europees project naar biologisch afbreekbare sensoren.

De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) werkt daarvoor samen met partijen uit Duitsland, Spanje en Nederland aan het onderzoeksproject 'PLANtAR'. Het driejarige project startte in 2020. Projectleider is de Duitse leverancier van halfgeleidertoepassingen Infineon.

Hoe meer data, hoe beter telers hun teelt kunnen sturen. Sensoren spelen daarbij een belangrijke rol. Ze kunnen bijvoorbeeld vertellen hoe vochtig de grond of lucht is of hoe hoog het CO2-gehalte is.

Kostenbesparing

Sensoren bestaan tot nu toe uit materialen die niet afbreekbaar zijn. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Organische stoffen kunnen al worden gebruikt bij het 'printen' van elektronische onderdelen. Als een sensor volledig biologisch afbreekbaar is, dan betekent dat een flinke kostenbesparing voor telers en boeren. Ze hoeven de sensoren niet te verwijderen na de teelt en de sensoren kunnen bij grote aantallen goedkoper worden geproduceerd.

De WUR onderzoekt de markttoepassing in de glastuinbouw, tuinbouw en akkerbouw en stelt ontwerpcriteria vast voor sensoren in deze sectoren. Daarvoor worden telers en boeren geïnterviewd over hoe hun bedrijfsvoering mogelijk kan worden verbeterd door de inzet van biologisch afbreekbare sensoren.

Het onderzoek van de WUR richt zich op een aantal specifieke sensoren, zoals voor het meten van de vochtigheid, geleidbaarheid en nitraat in de bodem, bladnat, een elektronische neus voor geurstoffen en CO2-gehaltes in de lucht. Ook wordt gekeken of sensoren die slechts deels afbreekbaar zijn, interessant zijn voor agrarisch ondernemers.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.