Duitse+kiezers+tegen+versoepeling+genetische+modificatie
Nieuws
© Shutterstock

Duitse kiezers tegen versoepeling genetische modificatie

Twee derde (65 procent) van de kiezers in Duitsland is tegen het versoepelen van de regels voor genetische modificatie (gmo) in de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van de Duitse vereniging voor Levensmiddelen Zonder Genetische Manipulatie.

43 procent van de kiezers zegt dat die kwestie een rol speelt in hun keus voor de komende Bondsdagverkiezingen in september. Voor 22 procent is het zelfs 'zeer belangrijk'. Vooral voor potentiële Groenen-stemmers (57 procent) is het belangrijk. Onder de FDP-aanhangers zei slechts ongeveer 27 procent dit. Een versoepeling van de regels wijst een meerderheid van de aanhangers van alle partijen af, zo blijkt uit de enquête.

De achtergrond van het onderzoek is een plan van de Europese Commissie om de huidige strenge wetten tegen genetische modificatie te versoepelen. De Europese Commissie overweegt toelating van nieuwe technieken, zoals Crispr-Cas9. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2018 dat die techniek ook onder de huidige strenge wetten valt. Maar de Europese ministerraad vindt dat deze nieuwe techniek daar juist niet onder valt.

Vreemd DNA

Ook steeds meer wetenschappers zeggen dat de argumenten voor een verbod op Crispr-Cas geen steek houden.Terwijl de 'oude' gmo-technieken vreemd DNA toevoegen, knippen de nieuwste technieken deeltjes van het bestaande DNA weg. Dat is een wezenlijk verschil, omdat er geen 'nieuwe natuur' wordt geschapen.

Tegenstanders van de gentechnieken trekken niet alleen in Duitsland alvast aan de alarmbel. Zij hameren op het argument dat de veiligheid van de technieken nog steeds niet is gegarandeerd.

De Europese Commissie wil een brede maatschappelijke discussie opstarten over het toestaan van nieuwe technieken. Ook moeten het Europees Parlement en de Europese Commissie er gezamenlijk uitkomen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.