Steeds+meer+machines+zijn+uitgerust+met+pulserende+spuitdoppen
Nieuws
© Niels van der Boom

Steeds meer machines zijn uitgerust met pulserende spuitdoppen

Steeds meer fabrikanten rusten hun machines uit met pulserende spuitdoppen. Dat maakt plantspecifiek spuiten mogelijk. Dat bleek op de Themadag driftreducerende en innovatieve spuittechnieken. In opdracht van BO Akkerbouw hield Delphy die dag met demonstraties van acht spuitmachines.

Door de steeds aanscherpende wetgeving op het gebied van gewasbescherming staat spuittechniek volop in de belangstelling. Op 9 september was er in Dronten een themadag over het BO Akkerbouw-project 'Demonstratie en onderzoek driftarme spuittechnieken' met demonstraties van acht machines.

Veel akkerbouwers waren deze dag druk met de oogst van hun gewassen. De opkomst werd vooral verzorgd door de periferie.

Onkruid- en ziektebestrijding

Delphy heeft dit voorjaar en deze zomer onderzoek gedaan naar de verschillende spuittechnieken op het gebied van onkruidbestrijding en ziektebestrijding in aardappelen. Daarnaast is drie jaar ervaring opgedaan met spuittechniek bij de loofdoding van pootaardappelen.

We gaan toe naar een plaatsspecifiek advies in plaats van volvelds

Herman Krebbers, mechanisatiespecialist Delphy

Voorafgaand aan de themadag zijn verschillende technieken beoordeeld en doorgemeten. De resultaten hiervan worden in de winter tijdens lezingen toegelicht. De gegevens worden gepubliceerd op de website van BO Akkerbouw.

Toegespitst op water

'Het onderzoek was dit jaar vooral toegespitst op de hoeveelheden water die tijdens de bespuitingen worden gebruikt', legt Delphy-onderzoeker Johan Wander uit.

'Vijf technieken zijn vergeleken, maar vooral de waterhoeveelheid maakt het verschil. Dit geldt voor zowel onkruidbestrijding als loofdoding. Bij die laatste toepassing geldt dat veel water beter uitpakt. Zo behaalden we met 600 liter het beste resultaat. 400 liter kan ook, maar dan is het effect trager.'

Breedbladige onkruiden

Bij de onkruidbestrijding bleek volgens Wander dat veel water ook positief uitpakt voor de bestrijding van grassen. Breedbladige onkruiden worden beter bestreden met minder water. 'De conclusie is dat 250 tot 300 liter in de praktijk het meest effectief is. Ook het druppelspectrum is onderzocht.'

Agrifac, BBLeap en Horsch toonden machines uitgerust met pulserende spuitdoppen (Pulse Width Modulation (PWM)).
). 'Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe machine, dan is deze techniek het overwegen waard', zegt mechanisatiespecialist Herman Krebbers van Delphy. Hij onderzocht de techniek.

Drones of sensoren

'In Flevoland is een POP3+-subsidie beschikbaar. Andere provincies volgen binnenkort. PWM stelt je in staat om te variëren per rij of per plant. Daar zijn wel hogeresolutiebeelden van drones of sensoren voor vereist. Row spraying is een mogelijke oplossing om te voldoen aan de vereiste middelreductie.'

In noodgevallen kan volvelds worden gespoten, stelt Krebbers. 'Dat is het mooie van de techniek. Maar het vraagt wel een andere manier van adviseren. We gaan toe naar een plaatsspecifiek advies in plaats van volvelds. Dronebeelden en sensoren helpen daarbij.'

Doppenkeuze

Een knelpunt is de doppenkeuze. 'Venturidoppen werken minder goed, omdat ze druk moeten opbouwen. Een spleetdop is beter. Agrotop heeft een speciale PWM-dop.'

Een van de sprekers tijdens de themadag was Jan van de Zande, onderzoeker bij Wageningen University & Research op de afdeling Agrosysteemkunde. Dit is de enige instelling in ons land die spuitdoppen en technieken keurt.

Druppelspectrum

Van de Zande ziet de potentie van PWM. 'Zowel de dwarsverdeling als de verdeling in de lengte is een punt bij PWM. Ook het druppelspectrum is belangrijk. Dit is bepalend voor de hoeveelheid drift.'

In theorie werkt PWM positief op driftreductie. BBLeap, die zijn systeem op ieder merk kan opbouwen, gebruikt een 08-dop. Agrifac toonde zijn systeem Strictsprayplus in combinatie met luchtondersteuning. Horsch demonstreerde een zelfrijder met techniek van Raven, de Hawkeye.

Frequentie dopschakeling

Een belangrijke eigenschap is de frequentie van dopschakeling. Die varieert van tien tot honderd keer per seconde. Hoe sneller hij schakelt, des te nauwkeuriger valt te variëren. Niet alleen per plant, maar ook in bochten. Dit voorkomt op- of onderdoseren van de boomhelften. Onafhankelijk van de rijsnelheid blijft de afgifte gelijk.

De meeste PWM-systemen werken met doppen op 25 centimeter. Amazone toonde zelfs een spuitboom met doppen op 12,5 centimeter.

Verschillende fabrikanten toonden pulserende doppen, al dat niet gecombineerd met bijvoorbeeld luchtondersteuning.
Verschillende fabrikanten toonden pulserende doppen, al dat niet gecombineerd met bijvoorbeeld luchtondersteuning. © Niels van der Boom

Agrotop toont gesloten vulsysteem op bestaande veldspuit
Agrotop demonstreerde het gesloten vulsysteem Easyflow M tijdens de Themadag driftreducerende en innovatieve spuittechnieken op 9 september in Dronten. Dit systeem is samen met Bayer ontwikkeld. Delphy bouwde het systeem op een twintig jaar oude machine om te laten zien dat het op bijna iedere machine past. 'Belangrijk is dat de machine het systeem ook kan reinigen', zegt Herman Krebbers van Delphy. 'Vanaf 2024 wordt het gesloten vulsysteem verplicht. Veel nieuwe machines zijn zo compact gebouwd dat er nauwelijks ruimte is om het op te bouwen. Dat is iets om rekening mee te houden, ook voor de fabrikant.' Easyflow is ook als los systeem verkrijgbaar op een karretje. Via een slang koppel je het aan de spuit. Opbouwen kan de gebruiker zelf. Easyflow gebruikt een geïntegreerde maatbeker waar de spuitvloeistof vanuit de kan inloopt. Zo heb je een exacte schaalverdeling. Verschillende adapters zijn vereist om het fust op het systeem te zetten. Easyconnect van BASF en ondersteund door de meeste middelfabrikanten, gebruikt een aangepaste kan met membraan. In de toekomst worden alle fusten met dit type seal uitgerust. Easyconnect mist de mogelijkheid om exact kleine hoeveelheden te doseren, maar daar wordt aan gewerkt. Waarschijnlijk komt er een aparte vulfles met schaalverdeling. De systemen kosten naar schatting straks 2.000 tot 2.500 euro, exclusief eventuele kosten voor het opbouwen. Het doel is het voorkomen van morsen van middelen en wegwaaien van een seal. Bovendien is het systeem ook veiliger voor de toepasser.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.