Martin+Houben+voorstander+van+sensor+in+lange+varkenstrog
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Martin Houben voorstander van sensor in lange varkenstrog

Met een sensor in de lange trog en de voercomputer zijn de dagelijkse voercontrole bij biggen en vleesvarkens niet meer nodig. Varkenshouder Martin Houben uit het Limburgse Ysselsteyn spreekt van het 'pareltje op het vleesvarkensbedrijf'.

Hoe werkt het?

'In iedere trog tussen twee hokken van veertien varkens zit een sensor. Die hangt 2 centimeter boven de bodem. Komt het voerniveau hieronder, dan geeft de sensor het sein trog leeg.'

Wat gebeurt er vervolgens?

'Belangrijk is hoe snel een trog leeg is. Hebben de varkens de trog binnen tien minuten leeg, dan kunnen ze meer voer op. Dan krijgen ze bij de volgende voerbeurt direct 20 procent meer voer. Althans de jonge varkens. Aan het einde van de ronde krijgen ze nog 10 procent extra. Geeft de sensor twee uur na de voerstart aan dat de trog nog niet leeg is, dan is de volgende voerbeurt 20 procent lager.'

Gaat het plussen en minnen onbeperkt door?

'De vreetsnelheid wordt elke voerbeurt gemeten. Deze info wordt gebruikt om de voercorrectie voor de volgende voerbeurt te bepalen. Ook houden we rekening met voer- en opbrengstprijzen. Aan het einde van de groeiperiode zetten we een rem op het plussen als de voerprijzen te hoog en/of de opbrengstprijzen te laag zijn.'

De vreetsnelheid wordt elke voerbeurt gemeten

Martin Houben, varkenshouder in Ysselsteyn

Wat betekent dit voor het bedrijf?

'Een voercontrole is niet meer nodig. De dierverzorgers kunnen zich richten op andere zaken zoals de gezondheid van de dieren. Het helpt dat we zelf een programma hebben geschreven waarmee we een attentielijst maken. Eten de varkens meer dan drie dagen achtereen hooguit 70 procent van de normale curve, dan komt dat hok op de lijst. Dit komt niet vaak voor, maar kan gebeuren bij een gezondheidsprobleem of door een lekkende drinknippel.'

Zijn er nog andere voordelen?

'Het rantsoen bestaat voor 70 procent uit circulaire, vooral natte bijproducten. Daarbij zijn er soms problemen met de smakelijkheid. Dan vreten de varkens minder. Het automatisch minderen van de voergift voorkomt volle troggen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.