Ademanalyse+geeft+inzicht+in+gezondheid+koe
Nieuws
© Johan Wissink

Ademanalyse geeft inzicht in gezondheid koe

Informatie over de gezondheid van koeien halen uit een ademanalyse. Dat is een van de doelen van het project 'Duurzame melkveehouderij: integratie van ecologie en techniek'. Daarbij wordt onder meer gedacht aan ketose.

In het kader van dit project wordt een nieuw stalsysteem ontwikkeld, waarbij met sensoren en robots data worden verzameld van individuele dieren. Daarbij gaat het onder meer om voeropname, methaanuitstoot, melkproductie en de uitscheiding van mest en urine. Deze data worden verwerkt in een managementsysteem om zo een koe optimaal te kunnen managen. Dat moet leiden tot minder emissie en een optimale efficiƫntie.

Volgens de onderzoekers kan adem, dat uit een complex mengsel van moleculen bestaat, ook waardevolle inzichten bieden in de status van een individuele koe. Daarbij is het voordeel van een ademanalyse dat er geen ingreep hoeft te worden toegepast. Verder kan deze analyse bij het gebruik van de juiste apparatuur regelmatig worden uitgevoerd.

Na een literatuuronderzoek, waarbij gezondheidskenmerken in relatie tot de ademanalyse in kaart zijn gebracht, wordt nu een grote dataset verzameld. Daarbij worden ook ademmetingen door het GreenFeed-systeem op de Dairy Campus in Leeuwarden meegenomen. Verder wordt gekeken welke sensoren en bemonsteringstechnieken geschikt zijn om gezondheidsinformatie uit de ademanalyse te krijgen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.