Autonome+breedspoortrekker+wint+goud+op+Agritechnica
Nieuws
© Kalverkamp

Autonome breedspoortrekker wint goud op Agritechnica

De enige innovatie die een gouden medaille kreeg van de organisatie van Agritechnica, was de autonome Nexat-breedspoortrekker. De machine van het Duitse bedrijf Kalverkamp rijdt op vaste paden tussen 12 meter brede bedden. Verder zijn er zestien zilveren medailles uitgereikt.

De Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) heeft de winnaars van de Innovation Award Agritechnica 2022 bekendgemaakt. Dit jaar werden 164 nieuwe producten ingediend voor de innovatieprijs in de internationale landbouwtechnische sector.

De Innovation Award Agritechnica in goud wordt toegekend aan een product met een nieuw concept waarvan de functie aanzienlijk is veranderd en waarvan het gebruik van een nieuw of bekend proces aanzienlijk is verbeterd.

De Nexat is een draagvoertuig waarmee alle werkzaamheden bij teelt van planten kunnen worden uitgevoerd, van grondbewerking tot zaaien en van gewasbescherming tot oogst. De gereedschappen voor grondbewerking worden gedragen, dat verhoogt de efficiëntie. In de 14 meter lange uitvoering wordt 95 procent van het gehele areaal nooit bereden. Dit kan de opbrengst verhogen.

Autonome werkmachine

De Nexat is ontworpen als een autonome werkmachine en is uitgerust met een omgevingsbewakingssysteem. Voor procesbewaking is een cabine beschikbaar die 270 graden kan worden gedraaid. Dit legt de basis voor volautomatisch machinegebruik en maakt handmatige voertuiggeleiding tijdens transport mogelijk.

De ingebouwde apparaten zijn ondergebracht tussen de vier grote, elektrisch aangedreven rupsen, die over de weg 90 graden kunnen worden gedraaid. De stroomvoorziening wordt verzorgd door twee dieselmotoren met elk 545 pk vermogen aan twee generatoren.

De zestien zilveren medailles die DLG Innovation Commission toekende, gaan naar de volgende partijen:
• Krone: ExactUnload intelligent automatisch lossysteem.
• Continental AG: Agro ContiSeal
• Claas: Terranimo terminalweergave van bodemverdichtingsrisico's
• Fendt: automatisch stofafzuigsysteem
• Müthing: CoverSeeder
• Rauch: TerraService
• Amazone: DirectInject
• Planbureau Heinrich: Photoheyler
• Fasterholt Maskinfabrik: DL 66 Pro
• New Holland: OptiSpread-automatiseringssysteem
• Claas: Cemos Auto Header
• New Holland: Big Balener Automatisering
• Agro Intelligence: RoboVeg Robotti
• Rostselmash: RSM Ok ID
• Agtech 2030: Compaction Prevention System (CPS)
• Reichhardt Steuerungstechnik: SIS Remote

Agritechnica in de Duitse stad Hannover is door het coronavirus uitgesteld. In plaats van in november van dit jaar vindt de beurs nu plaats van 27 februari tot 5 maart 2022.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.