Probioticum+ondersteunt+biggen+in+eerste+vier+weken
Nieuws
© Twan Wiermans

Probioticum ondersteunt biggen in eerste vier weken

De bacterie Escherichia (E.) coli Nissle 1917 kan als probioticum biggen gezonder maken in de eerste vier weken. Dat blijkt uit promotieonderzoek door Mirelle Geervliet aan Wageningen University & Research.

Geervliet heeft aanwijzingen gevonden dat biggen met het probioticum in de eerste vier levensweken een betere afweer hadden dan biggen zonder het probioticum. Zij voerde de probiotische bacterie E. coli Nissle 1917 aan biggen vanaf twee dagen na geboorte, meldt WUR Research Online.

De gedachte is dat het darmecosysteem met al zijn bacteriën dan nog in ontwikkeling is en er een plekje vrij is voor het probioticum. Biggen hadden met het probioticum in de eerste vier weken meer afweercellen in het bloed. Verder maakten de cellen van lymfeknopen vlak bij de darmwand meer ontstekingsremmende stoffen.

Daarnaast zorgde E. coli Nissle 1917 voor een lagere diversiteit van proteobacteriën en minder Treponema-bacteriën, twee bacteriegroepen met mogelijke ziekteverwekkers. Deze effecten verdwenen na het spenen. 'De grote veranderingen van het spenen overschaduwen waarschijnlijk de subtiele voordelen van de probioot', verwacht de onderzoekers.

Economisch interessant

De Nissle-bacterie wordt al sinds haar ontdekking door Alfred Nissle in 1917 gebruikt bij mensen. 'Daarom is er veel over bekend', stelt Geervliet. 'Maar het commerciële gebruik is nooit toegepast bij varkens.' Ze denkt dat het moeilijk is om daar een vergunning voor te krijgen en het is de vraag of het economisch interessant is voor de varkenshouder. 'Als hij het aan honderd biggen moet toedienen, kost dat enorm veel werk. Dan wil je zeker weten dat het voordeel zich uitbetaalt.'

Probiotica zijn veelbelovende voedingssupplementen voor varkens. 'Maar ze hebben vaak een beperkt effect op ongespeende biggen', stelt Geervliet. Bij dit onderzoek is volgens haar aangetoond dat hier wel mogelijkheden liggen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.