Teelt+in+zeecontainer+brengt+veredeling+freesia+naar+nieuw+niveau
Nieuws
© Royal van Zanten

Teelt in zeecontainer brengt veredeling freesia naar nieuw niveau

Een zeecontainer in de expeditiehal van Royal Van Zanten is omgebouwd tot een teeltcel voor freesia. Deze cel zou zorgen voor een halvering van de teeltduur, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderen en energieneutraal functioneren.

Een groep innovatieve teeltbedrijven werkt al vijf jaar samen met Royal Van Zanten aan de ontwikkeling van freesiateelt in gesloten systemen. Royal Van Zanten levert de geschiktste rassen. Met de eigen cel is die betrokkenheid geïntensiveerd. Het veredelingsbedrijf zet in op nieuwe freesiarassen, speciaal voor de gesloten teelt.

Een dubbele witte variëteit van Royal Van Zanten wordt al volop geproduceerd. In 2022 worden vier nieuwe rassen geïntroduceerd in het enkele segment in wit, blauw, roze en geel. En er zit nog veel moois in de pijplijn, vertelt veredelaar Wil van Aert. Hij nam de passie voor de kleurrijke freesia's over van zijn inspirator en voormalig collega Wim Haytink.

In het gesloten systeem wordt niet alleen de steel en bloem, maar de hele plant geoogst. Met blad en al. De nieuwe variëteit freesia met blad is minder kwetsbaar, waardoor automatisering in alle teeltfases mogelijk wordt. Deze ontwikkelingen zorgen voor nieuwe eisen aan rassen en bieden kansen voor veredelaars.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.