Europees+onderzoek+naar+herbruikbare+plantentray+bijna+klaar
Nieuws
© Thierry Schut

Europees onderzoek naar herbruikbare plantentray bijna klaar

Een Europees onderzoek naar een herbruikbare plantentray wordt dit voorjaar afgerond. De betrokken brancheorganisaties willen dit jaar nog het concept van een nieuwe meermalige plantentray introduceren.

Het onderzoek is een initiatief van diverse partijen, zoals branchevertegenwoordigers in de Europese bloemen- en plantensector en de Duitse retail. Vanuit Nederland zijn de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten, Royal FloraHolland en Container Centralen betrokken in diverse werkgroepen.

De internationale krachtenbundeling heeft als voordeel dat het mogelijk is kennis uit de hele keten te gebruiken, van aanvoerder, handelaar tot retailer. Ook biedt het kansen om de keten duurzamer in te richten door het gebruik van meermalige plantentrays. De branche zelf financiert het project.

Data verzamelen

Onderdeel van het onderzoek zijn ook diverse pilots om data te verzamelen en ervaring op te doen met het gebruik van meermalige plantentrays in het retailkanaal. In Nederland onderzoekt onder andere Hamiplant, onderdeel van Dutch Flower Group, in samenwerking met enkele koplopers het gebruik van het meermalige fust. Daarbij wordt ook gekeken naar de eventuele uitdagingen die dat met zich mee zal brengen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.