Lemken+ontwikkelt+ploeg+voor+koolstofboeren
Nieuws
© Lemken

Lemken ontwikkelt ploeg voor koolstofboeren

De Duitse machinefabrikant Lemken heeft een ploeg ontwikkeld voor koolstofboeren. Doordat deze ploeg twee risters van ongelijke grootte heeft, zou de grond sneller met koolstof worden verrijkt.

Lemken ontwikkelde de ploeg voor carbon farming, de Juwel CF, samen met het Duitse Leibniz Centrum voor Agricultuur- en Landschapsonderzoek (Zalf). Dit instituut doet, gefinancierd door de Duitse overheid, onderzoek naar de effecten van gedeeltelijk diepploegen op de opbrengsten en het klimaat.

Door met twee risters van ongelijke afmetingen op verschillende diepten te ploegen, ontstaat elke tweede ploegvoor een schacht onder de teeltbodem waarin de humusrijke grond valt. Deze humuslaag blijft behouden en zorgt dus voor een langdurige opslag van koolstof.

Humusarme grond verrijken

Tegelijk moet de diepere bewerking bodemverdichting openbreken en de naar boven gekomen humusarme laag mengen met de bovenliggende humusrijke laag. Gewasresten kunnen deze humusarme grond weer verrijken en wortels kunnen diepere grondlagen ontsluiten en het water en grondstoffen opnemen.

Na enkele jaren zal deze armere grond opnieuw zijn verrijkt met koolstof, stellen Lemken en Zalf op basis van veldproeven. Uiteindelijk zou de totale humusvoorraad toenemen net als de bodemvruchtbaarheid. Elke vijf tot tien jaar zou deze bewerking in een diagonale rijrichting herhaald kunnen worden.

Handige optie bij het koolstofboeren en de verkoop van eventuele CO2-certificaten is dat de ploeg de locatiegegevens en werkdiepte evenals de positie van de aangelegde schachten exact kan opslaan.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.