Stam+Agro+lanceert+biostimulant+van+reststromen+pluimveesector
Nieuws
© Burt Sytsma

Stam Agro lanceert biostimulant van reststromen pluimveesector

De Belgische start-up Stam Agro lanceert de biostimulant Aphasol. Het bedrijf produceert dit middel op basis van reststromen uit de pluimveesector. Het bestaat hoofdzakelijk uit aminozuren.

Stam Agro ontwikkelde Aphasol met als doel gewassen efficiënter te kunnen telen. Door aminozuren via beregening op het blad van een gewas aan te brengen, kan het middel ervoor zorgen dat de plant energie uitspaart en nutriënten beter en efficiënter opneemt.

Ook kan de biostimulant bijdragen aan een betere voorbereiding van het gewas op extreme weersomstandigheden, zoals hitte en droogte. Het middel is in 2021 getest op meer dan 400 hectare aardappelland, schrijft Stam Agro.

Betere kwaliteit

Volgens bedrijfsontwikkelingsmanager Matthijs De Deygere behaalde Stam Agro goede resultaten met de biostimulant. 'We noteerden een gemiddelde meeropbrengst van 16 procent. De grootste verschillen waren op de akkers die door slechte weersomstandigheden een mindere oogst kenden.' Ook resulteerde het gebruik van Aphasol in kwalitatief betere aardappelen en 18,6 procent van de knollen was groter dan 50 millimeter.

Het Vlaamse Stam Agro is een onlangs opgerichte onderneming met als hoofdzaak onderzoeksactiviteiten om innovatieve toepassingen te creëren voor ondergewaardeerde nevenstromen uit de pluimveesector.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.