Robot+verwerkt+zevenduizend+planten+per+uur
Nieuws
© Marleen Schellekens

Robot verwerkt zevenduizend planten per uur

Vromans Kwekerijen kan meer planten verwerken met evenveel personeel, dankzij een robot die de boomkwekerij ontwikkelde met machinebouwer TTA. De robot haalt per uur zevenduizend planten met een kluitje uit herbruikbare trays. Naast arbeidsefficiëntie, heeft dit nog veel meer voordelen.

Vromans Kwekerijen in Biest-Houtakker bij Tilburg kweekt meer dan 150 soorten sierheesters en 70 soorten coniferen, zowel in pot als in de vollegrond. Het bedrijf omvat zo'n 100 hectare, waarvan 3 hectare kas en 15 hectare containerveld. Tot in alle uithoeken van Europa zitten klanten van het ondernemende bedrijf.

Vromans is gericht op grootschalige productie met een verregaande vorm van mechanisatie. Zo proberen ze voor een lage kostprijs te produceren.

De ondernemer heeft er recent 5 hectare containerveld bijgekocht. Ad Vromans en zoon Sjors zagen dat daarmee de hoeveelheid werk ook sterk zou toenemen. Vooruitlopend op die uitbreiding zochten ze daarom naar een manier om met hetzelfde aantal mensen het werk ook op de nieuwe locatie te kunnen doen. 'We wilden efficiënter werken, door met evenveel personeel meer planten te kunnen verwerken', legt Sjors Vromans uit.

Van hand- naar machinewerk

Ze zochten de oplossing in het automatiseren van het proces waarbij de plantjes van het containerveld naar de klant gaan. Tot dan werden met de heftruck alle potjes met kluit en plantje van het containerveld naar de loods gereden. Daar maakten medewerkers één voor één alle plantjes met kluit en potje met de hand gereed voor transport naar de klanten, de kwekers die de plantjes doorkweken.

Sjors Vromans wilde dat proces automatiseren en hij wilde de slappe plastic potjes inruilen voor trays die herbruikbaar zijn. 'We hebben daarom speciaal trays laten maken naar onze wensen', legt de jonge kweker uit. Het kostte zo'n anderhalf jaar voordat de trays helemaal aan de wensen van de kweker voldeden.

Snel maar voorzichtig

Daarna ontwikkelde Vromans met machinebouwer TTA een robot die de plantjes met een hoge snelheid en toch voorzichtig uit de trays haalt en op een lopende band plaatst, waarna eerst één medewerker de mindere plantjes eruit selecteert en daarna twee of drie mensen de plantjes in een kist plaatsen, gereed om af te leveren.

Met de robot is de capaciteit enorm toegenomen, legt de kweker uit. 'Voorheen hadden we een capaciteit van achthonderd tot negenhonderd plantjes per man per uur. Nu verwerken we met drie tot vier man zevenduizend plantjes per uur.'

Besparing

Voorheen gingen alle plantjes met kluit in het plastic potje naar de klant. Nu gaan alleen nog de planten met kluit naar de klant, zonder een potje of tray. Vromans wast de herbruikbare trays in een wasinstallatie en gebruikt ze opnieuw. De kweker weet nog niet hoe vaak hij de trays kan hergebruiken. 'Dat gaan we nog zien', vertelt hij. 'De trays beginnen nu aan de tweede ronde.'

Het hergebruik levert de Brabantse boomkweker een flinke besparing op, want hij hoeft nu niet meer voor elke nieuwe teeltronde potjes aan te schaffen. Ook voor de klanten is er wat veranderd. Die krijgen nu namelijk alleen plantjes met kluit, zonder potjes. Dat betekent dat ze minder werk hebben omdat ze alle plantjes direct kunnen planten, zonder de extra handeling van het verwijderen van de potjes. Bovendien hebben ze geen plastic afval meer.

Eind augustus

De robot draait sinds augustus vorig jaar. Op 1 augustus is de techniek geïnstalleerd. Vaak is een maand nodig om het techniek optimaal te laten verlopen, legt Vromans uit. 'Zoiets vraagt altijd even tijd. Je hebt nog storingen, aanpassingen en verbeterpunten; dat duurt altijd even.'

Alles was net klaar voor het afzetseizoen dat eind augustus begint. De innovatieve kweker is tevreden over de robot. Dit jaar komt eenzelfde robot op de nieuwe locatie.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.