Source%2Eag+werft+9+miljoen+euro+voor+innovatie+in+glastuinbouw
Nieuws
© Source.ag

Source.ag werft 9 miljoen euro voor innovatie in glastuinbouw

Source.ag ontwikkelt technologie voor het duurzaam verbouwen van groenten en fruit in kassen, via kunstmatige intelligentie. De Nederlandse start-up heeft bij verschillende partijen 9 miljoen euro opgehaald om de technologie verder te ontwikkelen.

Source.ag is ervan overtuigd dat de glastuinbouw een grote rol kan spelen in duurzame voedselvoorziening, maar de sector heeft innovatie nodig om wereldwijd op te schalen. Met dit groeikapitaal kan Source.ag de technologie verder doorontwikkelen en commerciële samenwerkingen uitbreiden.

'Door plantfysiologische modellen te combineren met 'machine learning'-technieken, kunnen we gewasontwikkeling in verschillende omgevingen simuleren. Onze technologie geeft telers advies over de optimale teeltstrategie en biedt ondersteuning om dit te realiseren', zegt Rien Kamman, CEO en mede-oprichter van Source.ag.

Hoewel de vraag naar glastuinbouw wereldwijd toeneemt, wordt de groei belemmerd door een stijgend tekort aan telers om deze kassen aan te sturen, constateert Source.ag. Door teeltervaring en plantwetenschappelijke kennis te vangen in algoritmen, wil de start-up telers beter in staat stellen meerdere faciliteiten efficiënter aan te sturen.

Eerste versie

Source.ag is opgericht in november 2020 door Rien Kamman en Ernst van Bruggen. Het Amsterdamse bedrijf werkt samen met bekende Nederlandse telers, waaronder tomatenteler Agro Care, om de eerste versie van hun product uit te rollen.

De investeringsronde wordt geleid door het Amerikaanse Acre Venture Partners. Ook E14, Astanor Ventures en de telers Agro Care, Rainbow Growers en coöperatie Harvest House investeren mee.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.