Zweedse+veldrobot+bestrijdt+onkruid+mechanisch
Nieuws
© Ducksize.com

Zweedse veldrobot bestrijdt onkruid mechanisch

De Zweedse start-up Ekobot demonstreert dit seizoen twee veldrobots in Nederland voor mechanische onkruidbestrijding. Ook in Zweden draaien twee robots. De elektrisch aangedreven veldrobot heeft een spoorbreedte van 2 meter en verwijdert onkruid in uienrijen. Volgend teeltseizoen zijn er ook andere spoorbreedtes beschikbaar.

Onder de veldrobot hangen acht camera's die per rij uien onkruid nauwkeurig herkennen en onderscheiden. Daarbij zijn er ook acht zeer snelle armen met veertanden bevestigd. Zodra een onkruidplantje wordt herkend, slaan de tandarmen het direct uit de grond. Afhankelijk van de onkruiddruk slaan de armen elke twee seconden wel een onkruidplantje weg op hoge snelheid.

Het vierkant ogende voertuig van ruim 2 meter breed en ongeveer een meter hoog rijdt met een snelheid van ruim 2 kilometer per uur door het veld. Navigeren gaat puur op gps. Andere sensoren worden niet gebruikt. Alle vier wielen van 30 centimeter hoog zijn gestuurd en aangedreven.

Acht tandarmen slaan het onkruid tussen de rijen uien vandaan.
Acht tandarmen slaan het onkruid tussen de rijen uien vandaan. © Ducksize.com

De veldrobot wordt elektrisch aangedreven vanuit twee lithium-ion-accu's aan weerszijden van het apparaat. Daarmee kan een dag worden gewerkt zonder bij te laden. Op het moment is de Ekobot alleen geschikt voor onkruidbestrijding in de uienteelt. Op zanderige grond worden tanden gebruikt en voor de hardere kleigrond zijn er massief ijzeren tipvingers beschikbaar om beter de grond in te dringen.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.