Met+sensoren+vroegtijdig+ziekten+en+plagen+herkennen
Nieuws
© Twan Wiermans

Met sensoren vroegtijdig ziekten en plagen herkennen

Ziekten en plagen in een vroegtijdig stadium herkennen, is een uitdaging. Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of sensoren hierbij kunnen helpen in de tomaten- en sierplantenteelt.

Het gaat daarbij om meeldauw, trips en een virus en naast tomaat om gerbera, petunia of helianthus. In het tweejarig onderzoek meet de elektrofysische sensor in de eerste weken welke signalen de gewassen in normale toestand uitzenden. Daarna worden de planten geïnfecteerd. Het idee is dat de software door kunstmatige intelligentie de signalen van gewassen op deze schadeorganismen leert kennen.

Eerder onderzoek door WUR heeft aangetoond dat het mogelijk is om elektrofysische signalen te onderscheppen. Voor deze proef werd een aardbeienplant besmet met trips. Met de sensor werd de besmetting al na twee dagen geconstateerd. Ten opzichte van visuele herkenning is dit een grote tijdwinst. Het duurt doorgaans vijf tot zes dagen voordat dit mogelijk is.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Club van 100 van WUR. Koppert Biological Systems, Florensis, Valto, Syngenta Flowers, PlantoSys en Agrifirm zijn als leden van de club betrokken bij deze proef.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.