Alle+gewassen+in+kas+automatisch+monitoren+met+drone
Nieuws
© Corvus Drones

Alle gewassen in kas automatisch monitoren met drone

Start-up Corvus Drones in het Gelderse Ede heeft een drone ontwikkeld die zonder gps en autonoom door de kassen vliegt. Op deze manier kost het veel minder tijd om de groei van alle planten te monitoren.

'Het vaststellen van kieming, bruikbare planten, groei en rijpheid kan het aantal groeidagen met 5 procent verkorten. Ook kan een teler beter inspelen op de vraag of hij wel genoeg pot- of perkplanten heeft om op tijd te leveren aan de retail. Daarbij is de oogst beter te plannen en prognosticeren. Dat geeft minder teeltrisico, een hogere omloopsnelheid en dus meer teeltcyclussen', zegt mede-oprichter Frans-Peter Dechering van Corvus Drones.

Maar een teler kan volgens Dechering onmogelijk overal alle plantstadia dagelijks monitoren. Het monitoren met drones in de openlucht in bijvoorbeeld de akkerbouw gaat prima. Maar in kassen is geen gps-ontvangst en zijn er palen en tralies.

Corvus Drones ontwikkelde een drone die zonder gps, op zicht en autonoom door de kassen kan vliegen. 'Je zet hem aan en kan iets anders gaan doen. De drone vliegt in 20 tot 25 minuten zelf zijn vooraf ingestelde rondes en komt terug bij het docking station voordat de accu leeg is.' Na vijftig minuten laden stijgt hij weer op. De drone is ondertussen te volgen op de smartphone.

'Accu's, propellers, aandrijving en elektronische componenten kopen we in. Wij ontwikkelen de body van de drone en de software', aldus Dechering. Het eerste prototype woog 2,5 kilo, de huidige versie nog maar 600 gram. Voor de navigatie hangt voorop de drone een camera.

Door visuele markers op vaste plekken in de kas, heeft de drone een referentie voor zijn plaatsbepaling. De drone navigeert zo exact dat hij eenvoudig door corridors van 70 centimeter tomatenrijen kan vliegen en slechts 50 centimeter ruimte nodig heeft onder de dwarsliggende tralies. Er moet zo'n 1,5 meter zitten tussen het gewas en de drone voor goed beeld. Hoe verder van het gewas, hoe groter het beeld.

© Corvus Drones

'De drone kan zowel in nieuwe als in veertig jaar oude kassen vliegen. Alleen de tunnelkassen zijn nog een uitdaging en je moet natuurlijk ook niet onder werkende sproeileidingen door willen met een drone', geeft Dechering aan.

RGB-camera's

Om de planten in kaart te brengen, hangt onder de drone een tweede RGB-camera. Die ziet met een pixelgrootte van iets meer dan een millimeter exact alle trays of batches met planten. Deze data worden verwerkt via een database met vergelijkingsbeeld. De teler ontvangt een digitaal verslag van het resultaat. Per hectare is een drone, afhankelijk van de toepassing, zo'n drie uur aan het vliegen. Meer capaciteit kan met een tweede drone.

De software kan alle planten met twee zaadlobben analyseren. Doelgroep voor de techniek zijn ondernemers in sectoren van de meer hoogwaardige gewassen. Denk aan veredelaars, jonge plantenkwekers en tomatentelers. Op het moment draaien er drones bij zes telers. De drone wordt niet gekocht, maar er wordt een abonnement afgesloten op de software en updates.

© Frits Huiden

De richtprijs van een drone ligt tussen de 1.500 en 1.750 euro per maand. 'De teler wordt wel eigenaar van de data. Is er een drone kapot, dan sturen we een nieuwe op.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.