Wiedeggen en schoffelen met camerabesturing in uien

Machinefabrikant Steketee heeft dinsdag in het Groningse Nieuw Beerta een demonstratie wiedeggen en schoffelen met camerabesturing in uien gehouden. De belangstelling voor de techniek was groot.

'Het grote voordeel is dat we in een gewas met uien, waar we nu in staan, precies kunnen schoffelen', legt Hans Hoogland van machinefabrikant Steketee uit. 'We hebben dit camerasysteem zelf ontwikkeld. Het herkent zelfs kleine uien. Vanuit de fabriek kunnen we meekijken om de camera zo goed mogelijk in te stellen.'

De kosten hangen af van de uitvoering. De basisset kost tussen de 25.000 en 30.000 euro. Een kleine schoffelmachine voor een bed bedraagt ongeveer 10.000 euro, een grotere driebeds al snel 30.000 euro.

Ook de wiedeg was aanwezig bij de demonstratie. 'We hebben die erbij gehaald, omdat er dit voorjaar veel korstvorming was bij de gewassen', licht Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice toe. 'De schoffel werkt tussen de rij, de wiedeg in de rij. Ze vullen elkaar goed aan. Een concrete prijs is moeilijk te noemen, maar een machine van 6 meter kost al snel 15.000 tot 17.000 euro.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.