Wifo+en+Doorgrond+komen+met+cameragestuurde+schoffel
Nieuws
© Ducksize

Wifo en Doorgrond komen met cameragestuurde schoffel

Machinefabrikant Wifo Anema in het Friese Ferwert en het in robotisering gespecialiseerde bedrijf Doorgrond maken samen een cameragestuurde sideshift voor schoffelmachines. Onder het credo Simply Smart brengen de bedrijven deze vinding gezamenlijk in de markt.

Komend seizoen zetten de bedrijven vijf van deze machines in, enkel bestemd voor demonstraties. De camera stuurt de sideshift naar links of rechts om de schoffels gewasrijen zo precies mogelijk laten volgen. Daardoor gaan de schoffels dicht langs de planten zonder het risico het gewas te beschadigen. Het systeem is op bestaande schoffelmachines te bouwen.

Doorgrond regelt dat de dealers goed worden opgeleid om het systeem te installeren zodat de machines bij de eindgebruikers goed kunnen schoffelen. De eerste versie is voorzien van een bewezen cameratechniek en heeft een slag van 30 centimeter. Verder is de sideshift voor zowel voor- als achterop de trekker te gebruiken. Ook beschikt het apparaat over steunwielen voor de stabiliteit.

Sterke naam

Doorgrond kan door de samenwerking gebruikmaken van de sterke naam van Wifo Anema voor constructiewerk van landbouwmachines. Andersom kan Wifo Anema profiteren van de specialistische kennis van precisietechnieken van Doorgrond.

De bedrijven zetten met de nieuwe machine in op de groeiende vraag naar schoffeltechniek door een krapper wordende bestrijdingsmiddelenpakket en het groeiende arbeidstekort. Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) in het Groningse Nieuw Beerta zette het eerste prototype in voor het schoffelen van sperziebonen. SPNA is goed te spreken over het resultaat.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.