Proef met elektrische loofdoding in aardappelen met Zasso

Delphy test op een perceel in het Drentse Nieuw-Weerdinge zetmeelaardappelen die zijn bewerkt met looftrekken, volvelds spuiten en klappen of met de Zasso. De laatste is een machine die wordt ingezet bij de elektrische loofdoding van aardappelen.

De ploegen en machines die op 8 september aanwezig waren bij de Kennisdag van Delphy in Nieuw-Weerdinge konden door de slechte weersomstandigheden niet actief worden ingezet. Belangstellenden voor de elektrische loofdoding van aardappelen met de Zasso zagen de machine noodgedwongen op een beeldscherm in actie.

Namens Mechanisatie Centrum Valthermond gaf Bernier Homan Free tekst en uitleg over de Zasso. 'Wij testen al enkele jaren deze machine en de resultaten vind ik goed. Vooral met het oog op de vermindering van chemische middelen bij de loofdoding is deze machine een goed alternatief', stelt hij.

Tweedaagse cursus

De Zasso wordt ingezet bij loofdoding of het bestrijden van onkruid. Met zijn 8.000 volt gelijkspanning is de machine niet zomaar door iedereen te gebruiken. Ook Homan Free moest een tweedaagse cursus volgen. 'Het gaat daarbij vooral om de veiligheidsaspecten. Er zijn tal van regels over het gebruik, zoals bijvoorbeeld de afstand die personen moeten houden van de machine. De Zasso kun je bij nat weer, zoals vandaag, gewoon niet inzetten.'


Straks bij de oogst moet blijken wat elektrische loofdoding doet met de knollen, zegt Jaap Grezel, adviseur akkerbouw bij Delphy. 'Ik verwacht niet dat het van grote invloed is op de kwaliteit van de aardappelen, maar misschien wel op het aantal knollen. Dat resultaat van deze proef volgt later dus nog.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.