Franse+mechanisatiebeurs+Sima+toont+veel+slimme+nieuwtjes
Nieuws
© Emily

Franse mechanisatiebeurs Sima toont veel slimme nieuwtjes

De Sima is na de Agritechnica in het Duitse Hannover en samen met de Eima in het Italiaanse Bologna de grootste mechanisatiebeurs van Europa. Ook steeds meer Nederlandse fabrikanten en bezoekers laten zich op deze Franse beurs zien. De Sima is van 6 tot en met 10 november in de Franse hoofdstad Parijs.

De Franse mechanisatiemarkt is fors. Jaarlijks wordt er voor ruim 5 miljard euro aan landbouwmachines geproduceerd, wat volgens de organisatie van de Sima 15 procent van de Europese markt is. Frankrijk neemt daarmee de derde plek in na Duitsland (34 procent) en Italiƫ (17 procent). Gelijk daarachteraan komt Nederland met 7 procent van de markt.

Het gemiddeld vermogen van een nieuwe trekker die in Frankrijk wordt verkocht, is 156 pk. Dat is 26 pk meer dan in 2010. Jaarlijks worden er tussen de 35.000 en 40.000 nieuwe trekkers verkocht. De Nederlandse trekkerverkoop is daarmee zeker tien keer kleiner.

In melkrobots is Frankrijk slechts drie keer groter. Zo draaien er in Nederland volgens stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties 4.772 melkrobots en zijn dat er in Frankrijk 12.000.

200.000 bezoekers

Dit jaar bestaat de Sima honderd jaar en hoopt de organisatie met vier hallen met machines 200.000 bezoekers te trekken. Enkele fabrikanten brachten hun nieuws in om mee te dingen naar een prijs van de organisatie: de Sima Innovation Award.

Veel innovaties zijn een doorontwikkeling van bestaande technieken. Door deze van extra software te voorzien of op een andere manier te gebruiken wordt er preciezer gewerkt, gestuurd of gedoseerd.

Sideshift via hef

Een voorbeeld is de 4PTH van Hydrokit. Dit is een vierde aanspanning bij een driepuntskoppeling van een trekker en werktuig die de hef als een sideshift naar links en rechts kan bewegen op gps of gewascamera. De stabilisatoren van de hef worden daarvoor verwijderd en de hydraulische cilinder van de 4PTH wordt onder de hefarmen door tussen de trompet van de achteras en het werktuig gemonteerd. Behalve het volgen van rijen is het ook handig tegen drift op hellingen.

© Hydrokit

Het Franse Rolland introduceert het RollControl Access-systeem voor zijn diepladermestverspreiders met schotels en guillotinedeur. Het systeem is een aanvulling op de bestaande bedieningstechniek, waarmee de opening van de deur en de snelheid van de bodemketting worden gestuurd aan de hand van weegsensoren op de as.

© Rolland

Via een terminal zijn daarvoor de rijsnelheid, het toerental van de strooischijven, de strooibreedte, het gewicht per kuub product, de gewenste strooihoeveelheid en een correctiefactor in te voeren.

Sectieafsluiting

Samson/Pichon pakte zijn drijfmestbemester aan met automatische sectieafsluiting bestuurd via Isobus waarbij ook de druk is aangepast. Bovendien ontwikkelde het bedrijf een NIR-sensor voor op de giertank.

Typisch Frans is de voerwagen met turbine van fabrikant Emily, zodat tegelijk stro in een potstal kan worden geblazen. Ook Emily bedient zijn wagen geheel automatisch voor de aansturing van de bodemketting en turbine om overbelasting en verstoppingen te voorkomen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.