Data+en+rekenkracht+bepalen+waarde+van+veldrobot
Nieuws
© Frits Huiden

Data en rekenkracht bepalen waarde van veldrobot

Data en rekenkracht bepalen de waarde van een veldrobot. Tegelijkertijd houden ontwikkelaars juist dat graag voor zichzelf in een wereld waarin daarom ook nog weinig universeel is. Toch komen de eerste samenwerkingen op gang, bleek onlangs op de Demodag Robotisering in de Peel, georganiseerd door Delphy voor het project 'Schoon Water voor Brabant'.

Robots worden in dit project gezien als middel tegen onkruid en daarmee ook als middel om gewasbeschermingsmiddelen te verminderen voor schoner water.

Het verschil tussen de robots, die op de demodag waren te zien, is groot. De een is praktijkrijp en de ander staat nog in de kinderschoenen. Enkele robots waren zelfs niet klaar voor een demonstratie. Zo werden de Kilter AX-1-veldrobot, de SentiV-robot van Meropy en de Trabotyx aangekondigd, maar verschenen zij uiteindelijk niet ten velde.

Spotsprayer

Duidelijk aanwezig was wel het robotgamma van Abemec en Doorgrond. Naast de EcoRobotix ARA-spotsprayer draaiden de nieuwe Naïo Orion-veldrobot en de Agrointelli Robotti.

De spotsprayer heeft zes camera's voor detectie van onkruid om vervolgens met 156 doppen gericht te spuiten en zo middel te besparen. De 6 meter brede machine heeft bovendien een capaciteit van 3 tot 4 hectare per uur. Dat halen weinig robots.

Pixel voor pixel

Wel is de spotsprayer net als de meeste robots duur: 100.000 euro. Die waarde zit 'm niet in het materiaal, maar in de data. 'Er zit al een hectare aan foto's van bieten in die pixel voor pixel zijn uitgezocht. Dat is de waarde. Een kwart is techniek, de rest zijn de verwerkte data', weet de demonstrateur.

Nieuw is de Naïo Orio, een werktuigendrager van 150.000 tot 200.000 euro. Voordeel ten opzichte van de Naïo Dino is dat hij op verschillende spoorbreedtes rijdt van 1,8 tot 2,25 meter breed. De hef tilt 600 kilo en heeft een sideshift met camerabesturing voor verschillende werktuigen. De Orio rijdt volledig elektrisch, tien uur lang.

© Frits Huiden

De Robotti van AgroIntelli heeft in tegenstelling tot de meeste robots geen elektrische aandrijving maar een dieselmotor. Voordeel is betrouwbaarheid en kracht, maar het kan ook tegenwerken.

Geïnteresseerden in robots zien diesel steeds vaker als tussenstap, maar willen gelijk de voordelen van elektrische aandrijving meepakken. Niet alleen om de energieprijzen. Ook subsidies zijn vaak zo ingericht dat alleen elektrisch materieel in aanmerking komt.

Recente samenwerking

De uitwisselbaarheid van de besturingssystemen en robots blijft lastig. Ieder werkt met zijn eigen techniek en data en wil die ook niet graag prijsgeven. Daarom is er weinig universeel en komen samenwerkingen niet veel voor. Bijzonder is daarom een recente samenwerking tussen Odd.bot en Pixelfarming, waarbij de gripperarm die gericht onkruid pakt onder een Robot One werd gemonteerd.

'Onze focus ligt op het bouwen van een slim werktuig met cameratechniek en onkruidgripper. Een rijdende kar met navigatie kunnen er meer bouwen en is eigenlijk ondergeschikt, zolang het maar voldoet aan onze voorwaarden. Dat is dus prima via een samenwerking te krijgen', licht Rick Elferrich van Odd.bot toe.

Elektrische aandrijving en data worden belangrijke factoren voor veldrobots.
Elektrische aandrijving en data worden belangrijke factoren voor veldrobots. © Frits Huiden

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.