Vruchtgroentetelers+passen+kunstmatige+intelligentie+toe
Nieuws
© Twan Wiermans

Vruchtgroentetelers passen kunstmatige intelligentie toe

Vruchtgroentetelers die zijn aangesloten bij coöperatie Growers United, gaan in hun kassen werken met kunstmatige intelligentie. Het Amsterdamse technologiebedrijf Source voorziet de kassen van de telers van technologieën op dit gebied. Tegelijkertijd investeert Growers United in Source om de technologie door te ontwikkelen.

Met behulp van kunstmatige intelligentie wil Source tot het optimale teeltplan komen en de uitvoering ervan ondersteunen. Dat doet het bedrijf door 'een intelligente laag om de kas heen te bouwen'. De algoritmen helpen de vruchtgroentetelers om onder meer een groter oppervlakte tegelijk aan te sturen, sneller bij te sturen om fouten te voorkomen en de productie te optimaliseren.

De eerste versie van de technologie wordt getest en toegepast. 'Door met Source in zee te gaan, bereiden we ons voor op een toekomst waarin data, gecombineerd met de kennis van de teeltmanager, ons helpen om de teelt verder te optimaliseren en we nog zuiniger kunnen zijn met energie, water en andere grondstoffen', licht productgroepmanager Jacco Besuijen van Growers United toe.

Eerder werd al bekend dat Harvest House een samenwerking is gestart met Source. Daarmee werken twee van de grootste coöperaties van vruchtgroentetelers nu samen met het technologiebedrijf. Dat betekent dat het grootste deel van de Nederlandse telers van vruchtgroenten onder glas nu gaat inzetten op kunstmatige intelligentie in hun kassen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.