Zestig+partijen+tekenen+waterstofconvenant+Noord%2DHolland
Nieuws
© New Holland

Zestig partijen tekenen waterstofconvenant Noord-Holland

Zestig partijen hebben in Noord-Holland een provinciaal convenant ondertekend om het gebruik van waterstof te stimuleren voor zwaardere voertuigen. Het gaat daarbij onder meer om landbouwmachines en vrachtwagens.

Het convenant moet zorgen voor een verbeterde samenwerking in de waterstofketen voor de zware mobiliteit. De samenwerkende partijen zijn onder andere producenten van waterstof, exploitanten van waterstoftankstations, afnemers van waterstof, producenten van voertuigen, transporteurs en overheden.

Doel van het convenant is de waterstofeconomie stimuleren. Dat is nodig, omdat het gebruik van waterstof lastig op gang komt. 'Voordat een waterstofvoertuig wordt aangeschaft, moet er zekerheid zijn dat er waterstof getankt kan worden. En voordat een waterstoftankstation opent, moet er vraag zijn. We willen met dit convenant dit kip-en-eiprobleem doorbreken', zegt gedeputeerde Jeroen Olthof van Noord-Holland.

Land- en tuinbouw

Greenport Noord-Holland Noord is een van de ondertekenaars van het convenant. Programmamanager Jeroen Noot vindt het belangrijk dat ook de agrarische sector aanhaakt. 'Dat geldt voor de werkzaamheden op het land, maar ook op al het transport nadat de producten zijn geoogst. De land- en tuinbouw is daar in hoge mate van afhankelijk', zegt hij.

In Noord-Holland zijn nu drie waterstoftankstations voor zware voertuigen in de regio Amsterdam. Binnenkort komt er ook één in Alkmaar. Het streven is te groeien naar acht waterstoftankstations verspreid over de provincie, waardoor er een provinciaal dekkend netwerk ontstaat. Omgekeerd spreken de afnemende bedrijven de intentie uit dat zij met de aanschaf van waterstofvoertuigen zullen zorgen voor voldoende vraag naar waterstof bij deze tankstations.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.