Integrale+aanpak+bestrijding+onkruid+nodig+voor+toekomst
Nieuws
© Koos van der Spek

Integrale aanpak bestrijding onkruid nodig voor toekomst

Een integrale aanpak bij de bestrijding van onkruid is noodzakelijk in de route naar 2030. Dat stelt het expertteam Mechanische Onkruidbestrijding van LTO Nederland-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerplanten. Alle teelten moeten in 2020 nagenoeg emissievrij en weerbaar zijn.

In diverse land- en tuinbouwsectoren wordt steeds meer ingezet op mechanische onkruidbestrijding. 'Maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk', constateert het expertteam. 'Daarbij gaat het ook niet zozeer om bestrijding van al het onkruid, maar om beheersing van onkruidpopulaties.'

Het expertteam vindt daarom dat een integrale aanpak essentieel is in de route naar een emissievrije en weerbare landbouwsector. 'Er is dan immers een samenhang tussen bouwplan, inzet van technieken en middelen en ontwikkeling en beheer van onkruidpopulaties.'

Timing en precisie

Vooral in combinatie met de juiste afstelling van machines valt veel winst te behalen, blijkt uit een proef in de suikerbietenteelt. Het expertteam adviseert telers om zich te verdiepen in rijsnelheden en instellingsmogelijkheden. 'Timing en precisie zijn cruciaal om kiemend onkruid zo snel mogelijk de kop in te drukken.' Volgens het expertteam is het nodig om het perceel, totdat het gewas sluit, twee tot drie keer per week te controleren.

Daarnaast vindt het expertteam dat de land- en tuinbouw meer gebruik moet maken van technologie├źn voor precisiebewerkingen, zoals cameratechnologie. 'Al realiseren wij ons ook dat het voor ondernemers ook betaalbaar moet zijn. De kosten moeten opwegen tegen de baten.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.