Bloembollenteelt+in+sleuven+onderzocht
Nieuws
© Wageningen University en Research

Bloembollenteelt in sleuven onderzocht

Een nieuw teeltsysteem waarbij bloembollen los van de ondergrond in sleuven van herbruikbaar, recyclebaar of afbreekbaar plastic worden geteeld. Dat wordt onderzocht door Wageningen University & Research (WUR).

Het vierjarige onderzoek, dat aangeduid wordt met de naam 'Bollencoaster', wordt uitgevoerd in opdracht van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Doel is het ontwikkelen van een prototype van een teeltsysteem voor leverbare bloembollen, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare (bollen)gronden zonder de ziekte- en milieuproblemen van een teelt op deze gronden.

De onderzoekers van Wageningen University & Research willen dit realiseren met een sleuventeelt in herbruikbaar, recyclebaar of afbreekbaar plastic. Het concept wordt in eerste instantie getest bij hyacinten en lelies. 'Duidelijk moet worden of het haalbaar is, welke voor- en nadelen er zijn en waar de uitdagingen liggen', schrijft de onderzoeksinstantie in een persbericht.

De uitvoering ligt bij een consortium van zeven partners: de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Agrifirm-GMN, Oerlemans Plastics, Rabobank Bollenstreek, Hoogheemraadschap Rijnland, Greenport Duin & Bollenstreek en Wageningen University & Research.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.