Reststromen+champignons+bevatten+waardevolle+stoffen
Nieuws
© Vidiphoto

Reststromen champignons bevatten waardevolle stoffen

Reststromen van champignons kunnen tot waarde worden gebracht door er chitine en chitosan uit te winnen. Dat blijkt uit het eindrapport van het project 'Champitine' van de Vlaamse onderzoeksorganisaties Vito en Inagro.

Wat er na de champignonoogst achterblijft, de champignonvoetjes, kan goed worden gebruikt als bioactieve stof. In het project 'Champitine' onderzochten Vito en Inagro in samenwerking met partijen uit de paddenstoelensector of chitine en chitosan zijn in te zetten als bioactieve componenten.

Door de verwaarding kunnen champignontelers hun reststromen valoriseren en meer circulair gaan werken. Daarnaast is het goed nieuws voor bedrijven die bijvoorbeeld medische hulpmiddelen als bloedstelpende verbanden produceren. Chitine in de reststromen is lokaal beschikbaar en niet van dierlijke oorsprong. Door dat laatste worden allergische reacties bij patiënten vermeden.

Planten groeien sneller

Chitine wordt gebruikt in veevoeders, chemie, agro-industrie, cosmetica en farmaceutische producten. Het is antibacterieel, antioxiderend, ontstekingsremmend, hydraterend, ultravioletafstotend en het kan een eetbare, beschermende film vormen. Planten die worden behandeld met chitosan, groeien sneller en aardbeienplanten die worden bespoten met een chitosanoplossing zijn weerbaarder tegen ziektes, schrijft Vito.

Volgens de onafhankelijke onderzoeksorganisatie is er vraag naar chitosan van niet-dierlijke oorsprong die lokaal wordt geproduceerd. Vito meldt dat de Vlaamse paddenstoelensector 23.000 ton paddenstoelen op jaarbasis levert. Dat zorgt voor 1.800 tot 5.500 ton aan nevenstromen die als basis kunnen dienen voor het winnen van chitosan.

In het project 'Valorchamp', dat wordt gesteund door de Vlaamse overheid, wordt verder bekeken hoe paddenstoelenresten zijn op te waarderen tot voedingsingrediënten en bioactieve componenten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.