Carbon+Farmers+zoekt+boeren+voor+telen+van+bamboe
Nieuws
© NLgroen

Carbon Farmers zoekt boeren voor telen van bamboe

Carbon Farmers zoekt eigenaren van landbouwgrond die willen bijdragen aan het reduceren van CO2 door bamboe te telen. De boeren kunnen met carbon credits worden beloond. Deze certificaten tonen aan hoeveel koolstof langdurig wordt vastgelegd door de bamboeteelt.

Handelsplatform NLgroen, onderdeel van LTO Bedrijven, kondigde eind vorig jaar de samenwerking met BambooLogic al aan. Na olifantsgras neemt Carbon Farmers als onderdeel van NLgroen nu ook bamboe op in zijn aanbod als rendabele en klimaatpositieve teelt.

'We zoeken een jonge Nederlandse boer die zijn of haar agrarische toekomst nog voor zich heeft of juist een oudere boer die na tien tot twintig jaar een gezond bedrijf wil nalaten aan de volgende generatie. Bamboe is namelijk een teelt die pas echt rendeert op de lange termijn', zegt Lars Hillewaere, Business Developer Carbon Farming bij LTO Bedrijven.

Goed voor bodem

Naast de CO2-reductie en het verdienmodel is bamboe volgens Hillewaere goed voor de bodem en zorgt het voor biodiversiteit. Bamboe kan 16 ton CO2 per hectare per jaar vastleggen in de bodem, stelt hij. 'Dat is bijna 200 ton CO2 per hectare in twaalf jaar tijd.'

In samenwerking met Carbon Farmers verzorgt BambooLogic het plantgoed en de gegarandeerde afname van de bamboeoogst. Ook bieden ze begeleiding. NLgroen verzorgt de verhandeling van de carbon credits. Dit bedrijf bemiddelt tussen opwekkers en afnemers van certificaten als een garantie van oorsprong, een certificaat van oorsprong en carbon credits.

Olifantsgras

Volgens Carbon Farmers kan zowel bamboe als olifantsgras worden verbouwd op gedegradeerde grond. De grootte en ligging zijn wel van belang voor succesvol telen. Beide gewassen zijn minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld tarwe.

De afzet van bamboe zich al heeft bewezen, stelt Carbon Farmers. Het is een veelgebruikte grondstof voor kleding, papier en bamboescheuten. De verwerking van bamboe tot biobased materialen lijkt een duurzame groeimarkt.

De door bamboe opgenomen CO2 wordt bij gebruik in biobased bouwmaterialen langdurig vastgehouden. Dat biedt kansen voor extra inkomsten uit carbon credits. Over concrete bedragen voor carbon credits doet Carbon Farmers geen uitspraken.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.