Veehouders+toetsen+toekomstplannen+met+locatiescan
Nieuws
© ANP Persbureau

Veehouders toetsen toekomstplannen met locatiescan

Steeds meer veehouders laten een locatiescan maken. Agrarisch adviesbureau Arvalis brengt daarmee alle mogelijkheden voor een bedrijfslocatie in kaart.

'Dat begint aan de keukentafel', zegt medewerker commerciële binnendienst Corné van Wagenberg van Arvalis. 'Onze adviseurs halen bij de ondernemer het net op: wat zijn de wensen? Dat is natuurlijk het belangrijkst. Stoppen of doorgaan? Verbreden of intensiveren?'

Vervolgens gaat Arvalis aan de slag met de locatiescan. 'We zoeken uit wat wel en niet mogelijk is op de bedrijfslocatie. Dat moet je altijd eerst doen. Anders ben je misschien veel geld kwijt aan allerlei dure onderzoeken, vergunningsaanvragen en uitgebreide rapporten, terwijl dat wat je wilt misschien helemaal niet kan', licht Van Wagenberg toe.

Knelpunten en kansen

Met de locatiescan worden onder meer geurbelasting, bouwvlakgrootte en de ligging van het perceel in kaart gebracht. 'We bekijken de mogelijkheden in het bestemmingsplan en zetten knelpunten en kansen op een rij. Als ondernemer wil je het beste uit je bedrijf halen. Of dat nou uitbreiden is, verbreden of extensiveren. De ontwikkelruimte in je omgeving is bepalend. Vaak is een bestemmingsplanwijziging nodig. Ook dat wordt duidelijk aan de hand van een locatiescan', legt de medewerker commerciële binnendienst uit.

Een belangrijk onderdeel van de locatiescan is de waarde van het vastgoed. Zeker als de veehouder met de bedrijfsactiviteiten wil stoppen. Dat is steeds vaker aan de hand. Volgens Van Wagenberg is het belangrijk de verkoopwaarde van de bedrijfslocatie, inclusief grond, inzichtelijk te hebben.

Meer aspecten

Maar er komen volgens de Arvalis-medewerker veel meer aspecten bij kijken als iemand stopt. 'Zijn er alternatieve bestemmingen of activiteiten op de locatie mogelijk, kun je op die plek blijven wonen, welke kosten moet je maken bij bedrijfsbeëindiging? Dat brengen we allemaal in kaart.'

Een locatiescan kan vaak op korte termijn worden uitgevoerd. Van Wagenberg: 'We nemen samen met de ondernemer de scan door. Zo heb je snel de belangrijkste informatie over de huidige situatie en de ontwikkelmogelijkheden op de locatie in beeld.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.