Euro+Plant+Tray+test+twee+modellen+plantentrays
Nieuws
© Vidiphoto

Euro Plant Tray test twee modellen plantentrays

Euro Plant Tray test twee modellen plantentrays in de praktijk. Op basis daarvan ontwikkelt de coöperatie één nieuwe standaard voor herbruikbare verpakkingen in het plantentransport. Dit moet jaarlijks zo'n 40.000 ton kunststofafval besparen.

In verschillende leveringsketens in Duitsland en Nederland doorlopen de plantentrays van Euro Plant Tray de gehele leveringsketen. Zo zijn bij de eerste test 54 locaties van de Globus Fachmärke bevoorraad. 'De distributie naar de winkel gebeurde in eigen beheer. Vanuit de leverende tuinders horen we dat de plantentrays voordelen bieden op het gebied van stabiliteit en hantering', zegt Kai Fleiner van Südblume Vertriebs.

De tuinders zijn vooral positief over het ontwerp waarbij verschillende potmaten elk op één tray passen. 'Dit maakt de plantentray niet alleen flexibeler, maar maakt het ook gemakkelijker om te sorteren voor een retourzending', zegt Verena Nilges van Ideen mit Blatt un Blüte. In het Noord-Hollandse Aalsmeer zijn ook diverse praktijktests uitgevoerd rondom parameters in de toekomstige hantering, zoals het transport van lege trays.

Bluetooth

Verder wordt onderzoek gedaan naar bluetooth-tags. 'Naast de mogelijkheden voor het automatiseren van boekingsprocessen en het volgen van voorraden biedt bluetooth ook mogelijkheden als temperatuurcontrole van goederen. Daarbij is de investeringsbehoefte voor gebruikers vele malen lager dan bij radio-frequency identification', zegt bestuurslid Dirk Bansemer van Euro Plant Tray.

De feedback van alle deelnemers wordt verzameld en teruggekoppeld naar de ontwikkelaars van de plantentrays. Begin juni bekijkt Euro Plant Tray alle testresultaten en selecteert de coöperatie het design waarmee in de toekomst wordt gestart. In diezelfde periode besluit de coöperatie welke formaten in de volgende stap worden ontwikkeld en tot marktrijpheid worden gebracht.

Nieuwe bedrijfsstructuur

Naast de focus op de praktijktesten wordt de bedrijfsstructuur van Euro Plant Tray geoptimaliseerd. Vanwege de sterke groei van het ledenaantal zijn vier extra commissarissen gekozen. Daarnaast is de oprichting van 'Euro Plant Tray GmbH' aangevraagd. 'Om de operationele activiteiten efficiënt uit te kunnen voeren, hebben we de GmbH gewoon nodig', legt bestuurslid Thomas Berthold uit. De GmbH zal eigenaar worden van de activa en operationele en strategische beslissingen nemen.

Onlangs heeft Euro Plant Tray het eerste lid uit Scandinavië verwelkomd: AS Blomsterringen Engros. Daarmee heeft de in augustus opgericht coöperatie bijna dertig leden. Het merendeel komt uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.