Rabobank+rekent+op+snelle+acceptatie+van+gene%2Dediting
Nieuws
© Shutterstock

Rabobank rekent op snelle acceptatie van gene-editing

De Rabobank verwacht dat de acceptatiegraad voor gewassen die zijn veredeld op basis van gene-editing de komende vijf tot tien jaar meer dan 50 procent bedraagt.

Volgens de Rabobank is de positieve bijdrage aan de voedselvoorzieningsketen een belangrijk argument voor de snelle acceptatie van moderne veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas. Gene-editing kan gewassen in korte tijd productiever en beter bestand tegen droogte maken, de gewaskwaliteit verbeteren, de milieu-impact verminderen, de duurzaamheid verhogen en de mogelijkheid bieden om sneller in te spelen op marktbehoeften.

Volgens een recent onderzoeksrapport van RaboResearch zijn de verwachtingen voor gen-bewerkte gewassen hooggespannen. Onderzoeker ChiaKai Kang stelt dat gene-editing het potentieel heeft om veel problemen in de voedselvoorzieningsketen op te lossen. 'Het kan de productiviteit verhogen zonder het landbouwareaal uit te breiden, voedselverspilling verminderen, schadelijke stoffen in voedsel verminderen en het gebruik van pesticiden verminderen.'

Hoewel de exacte tijdlijn moeilijk is in te schatten, wordt volgens Kang verwacht dat de acceptatiegraad voor gene-editing binnen vijf tot tien jaar de 50 procent overschrijdt. Ten minste vijf factoren bepalen of nieuwe veredelingstechnieken uiteindelijk een hoge acceptatiegraad kunnen bereiken, stelt ze. De onderzoeker doelt dan op productprestaties, mogelijke risico's op lange termijn, verstoring van de handelsstromen, de marketingkracht en de vrije toegang tot technologie.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.