Drone+helpt+bij+monitoren+van+slateelt+op+water
Nieuws
© Job Hiddink

Drone helpt bij monitoren van slateelt op water

Corvus Drones presenteert volgende week op de tuinbouwvakbeurs GreenTech in Amsterdam een nieuwe applicatie om de slateelt op water met een drone te monitoren. Behalve voor het opsporen van technische problemen en beginnende ziekten kan het systeem ook worden gebruikt om oogstprognoses te maken.

De slateelt op water vindt voor 75 procent plaats op een gotensysteem, zegt medeoprichter Frans-Peter Dechering van Corvus Drones. 'Deze goten kunnen uit hun kettingbaan raken, waardoor ze scheef gaan liggen. De druppelaar druppelt dan naast de goot. Dat zorgt ervoor dat de planten geen water krijgen. Om dit soort situaties te voorkomen, wordt elke dag handmatig gecontroleerd of de hydrocultuurgoten nog goed zijn uitgelijnd. Dit kost niet alleen geld, maar is ook nog eens relatief gevaarlijk.'

De webapplicatie voor drones die Corvus Drones volgende week presenteert, kan zo'n verkeerde uitlijning detecteren. 'De teler krijgt dan een melding met het kasgedeelte dat gecontroleerd moet worden. Dit scheelt uiteindelijk honderden uren handmatige inspectie per hectare per jaar', stelt Dechering.

Ziekten en plagen monitoren

Met de drone en beeldanalysesoftware van Track32 is het voor een teler ook mogelijk om ziekten en plagen te monitoren. 'Handmatige controle is lastig vanwege de brede kappen. Daar heeft de drone geen last van', zegt de medeoprichter van Corvus Drones. De eerste ziekten en plagen die de drone detecteert, zijn rupsen, bepaalde luizen met zwarte vleugels en bladverkleuringen, zoals meeldauw, botrytis of fysiologische afwijkingen als bladrandjes.

In de sector is een grote behoefte is aan het zo goed mogelijk gedurende teelt een inschatting krijgen van de maat en/of het gewicht, constateert Dechering. 'Daarmee kan de teeltplanning worden afgestemd op de klant en kan exact worden geleverd volgens de retailspecificaties', zegt hij. Nu wordt volgens hem vaak overgewicht geleverd om er maar zeker van te zijn dat er genoeg wordt afgeleverd. 'Elke halve dag teeltduurbesparing is ongeveer 0,5 procent extra rendement.'

De teler kan de drone via een webapplicatie vanaf kantoor bedienen, zegt Dechering. 'Daar stelt hij een vluchtroute en takenpakket samen. Die routes kunnen ook worden geagendeerd, zodat de drone bijvoorbeeld elke dag om 7 uur 's ochtends een ronde vliegt. Binnen een half uur na de vlucht ontvangt de teler de rapportage in zijn mailbox of is deze zichtbaar in de webapplicatie.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.