Waalse+beurs+Libramont+trekt+bijna+200%2E000+bezoekers
Nieuws
© Frits Huiden

Waalse beurs Libramont trekt bijna 200.000 bezoekers

De landbouw-, bosbouw- en agrovoedingsbeurs in het Waalse Libramont is met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter groots opgezet. De beurs trok eind juli bijna 200.000 bezoekers.

Van veekeuringen, oude ambachten als hoefsmederijen en ploegen met een Belgisch trekpaard tot een terrein met bosbouwmachines, tuininrichting, jacuzzi's, barbecues en fourwheeldrives; het was allemaal te zien op de beurs in Libramont.

Hoewel er op de beurs vooral Frans werd gesproken, trok het evenement op amper twee uur rijden vanaf de grens tussen Nederland en België ook veel Nederlandse bezoekers en importeurs. Zij kwamen vooral voor het laatste mechanisatienieuws.

Veldrobot

Veel primeurs van de winterse binnenbeurzen stonden hier breed uitgestald en kwamen langs een tribune rijden tijdens de Mecanic Show. Denk aan de AgXtend-onkruidverdelger op stroom, hangend aan de maaiarm van een Steyr 6260 CVT tot aan de kleine Naïo Jo-veldrobot.

De 70 centimeter smalle veldrobot is vooral bedoeld voor onkruidbestrijding in rijenteelt. Daarvoor zijn een rupsonderstel gemonteerd en een hefinrichting, zodat er cultivatortanden vrij diep door de grond zijn te trekken. De 800 kilo lichte robot kan op zijn accu acht tot twaalf uur rijden.

Solis

Trekkernieuws was er ook bij de wat kleinere merken van Europa. Zo toonde Solis zijn update van de 75 Shuttle XL. Onder de nieuwe neus schuilt een motor die voldoet aan de laatste Stage V-emissie-eisen. Zoals de naam doet vermoeden, is er een omkeerhendel links onder het stuur voor de naar keuze 12V/12A- of 20V/20A-transmissie.

© Frits Huiden

Belarus toonde zijn trekker 1221.7. Bij Landini stond de 6-155 RS en Mercedes heeft de Unimog kunnen homologeren als landbouwvoertuig in de categorieën T1a tot 40 kilometer per uur en T1b tot 90 kilometer per uur.

Ook was er veel belangstelling voor de verreikers en shovels trokken. Vooral voor Fendt met zijn Cargo T740- en T955-verreiker met beweegbare cabine die de landbouwmachinefabrikant inkoopt via de Duitse firma Sennebogen. Bij het heffen van de bak en giek heft de cabine mee omhoog, zodat er op hoogte goed zicht blijft bij het laden en lossen. Dieci toonde zijn Apollo 20.4-miniverreiker.

© Frits Huiden

Dat er veel vee en vleesvee op stro wordt gehouden in Wallonië, was op de beurs te zien aan het grote aantal mestverspreiders. De Optium-diepladerstrooier van het Franse Perard en de Rafal van Sodimac hebben zich doorontwikkeld tot een complete range van kleine modellen van 14 kuub tot grote modellen van 22 kuub, met onderrijbeveiliging, vering en optioneel strooiautomatiek.

De ronde afwerking en het gebruik van kunststof voor bijvoorbeeld de spatborden worden steeds meer doorgevoerd, zodat er zo min mogelijk vaste mest en vuil kunnen achterblijven en schoonmaken eenvoudiger is. Bij Fliegl op de stand was de eerste Cargos-silagewagen te zien, nadat de landbouwmachinefabrikant de productie ervan vorig jaar heeft overgenomen van Claas.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.