Levensproductie+koe+voorspellen+met+kunstmatige+intelligentie
Nieuws
© Twan Wiermans

Levensproductie koe voorspellen met kunstmatige intelligentie

Onderzoekers van de Universiteit Gent in België kunnen met kunstmatige intelligentie de levensproductie van koeien voorspellen, vlak nadat ze zijn geboren. Hierdoor kunnen melkveehouders nog beter kalveren selecteren om aan te houden.

Volgens de onderzoekers Maarten Perneel, Stefaan De Smet en Jan Verwaeren is het complex om de levensproductie van koeien te voorspellen. Naast genetica zijn omgeving en management belangrijk. Deze factoren beïnvloeden elkaar.

Op basis van data van Nederlandse veestapels, afkomstig van veeverbeteringscoöperatie CRV, hebben de wetenschappers een dataset gemaakt rond genetica, milieu en management om hiermee leermodellen te ontwikkelen voor het voorspellen van de levensproductie van de koe.

Trends op bedrijfs- en landniveau

De onderzoekers ontdekten bepaalde trends op bedrijfs- en landniveau. Het beste model kon tot 47 procent van het verschil in levensproductie verklaren. Dit is aanzienlijk meer dan op basis van de lineaire regressie van de fokwaarden in combinatie met de levensproductie op boerderijniveau. Die laatste komt niet verder komt dan 21,7 procent.

Doordat daarbij ook de levensproductie van de aangehouden vaarzen met een dergelijk model met 9,4 procent zal stijgen, is een extra selectie van het jongvee mogelijk. Het vervangingspercentage wordt namelijk lager.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.