Speciale+camera+helpt+bij+verbeteren+vetkwaliteit+varkens
Nieuws
© Varkens Archief

Speciale camera helpt bij verbeteren vetkwaliteit varkens

Een hyperspectrale camera om de vetkwaliteit van vleesvarkens te meten is ontwikkeld in het project 'Slimme Varkensketen – sturen op kwaliteit'. De camera meet ieder individueel karkas aan de slachtlijn.

Genetica en voeding spelen een rol in het verbeteren van de vetkwaliteit van vleesvarkens. De speciale camera helpt hierbij. Dat is het eerste positieve resultaat van het project 'Slimme Varkensketen – sturen op kwaliteit' van Fransen Gerrits, Vion Food Groep en Topigs Norsvin, onder begeleiding van Connecting Agri & Food.

De resultaten van de metingen met de camera zijn vergeleken met bestaande methodes om de vetkwaliteit te meten, zoals een chemische analyse, Near Infra Red en de CT-scan. De analyseresultaten van de camerabeelden lijken goed vergelijkbaar met die van de andere methodes. Momenteel loopt nader onderzoek om dit te bevestigen. Als het klopt, komt hierdoor veel betrouwbare informatie beschikbaar vanuit het grote aantal metingen aan de karkassen.

Veel data dankzij CT-scan

Daarbij zet Topigs Norsvin de CT-scan al jarenlang in bij de fokdieren, waardoor veel informatie beschikbaar is over de genetische aanleg. De eerste resultaten laten zien dat er veel meer variatie in genetische aanleg is voor vetkwaliteit dan gedacht. Dit betekent dat het mogelijk is dieren te selecteren waarvan de nakomelingen naar verwachting een betere vetkwaliteit in het karkas opleveren.

Daarnaast kan met verschil in voer ook een verschil in vetkwaliteit worden gerealiseerd, dat blijkt uit een proef die is uitgevoerd door Fransen Gerrits. Binnen dat project wordt nu gewerkt aan een vervolgproef met grotere verschillen in voeders, om nog duidelijkere resultaten te krijgen.

Beter sturen op vetkwaliteit

'Met alle gegevens die inmiddels beschikbaar zijn, is het ook gelukt de beelden te vertalen naar een getal voor vetkwaliteit. Daardoor kan beter worden gestuurd op vetkwaliteit en kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd', aldus mede-eigenaar Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food.

'Door te sturen op een betere vetkwaliteit, is het varken beter te verwaarden en is er minder vleesverlies. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er vanuit 'Slimme Varkensketen – sturen op kwaliteit' een beloningssysteem wordt opgezet. Varkenshouders krijgen dan meer uitbetaald voor dieren met een betere vetkwaliteit', legt Van der Sanden uit.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.