Vijf+hogescholen+onderzoeken+teelt+van+waterlinzen+op+grote+schaal
Nieuws
© Pixabay

Vijf hogescholen onderzoeken teelt van waterlinzen op grote schaal

Samen met bedrijven en experts op het gebied van waterlinzen zijn vijf hogescholen begonnen aan een onderzoek naar de teelt en toepassing van het gewas in Nederland. Dit gaat twee jaar duren en moet laten zien hoe waterlinzen op grote school kunnen worden geteeld.

Bij het project zijn Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Inholland en Hanze Groningen betrokken. Volgens de initiatiefnemers hebben waterlinzen een hoog eiwitgehalte en kan met het gewas een hoge opbrengst per hectare worden gehaald.

Waterlinzen geven een hogere eiwitopbrengst dan bijvoorbeeld veldbonen en soja. Het plantje groeit snel. Met het onderzoek willen de partijen een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Het consortium streeft naar een concurrerend teelt- en verwerkingssysteem voor waterlinzen. Volgens Eric de Bruin, lector Circulair ondernemen in de Agrifoodsector bij Aeres Hogeschool, is het hoofddoel het ontwikkelen van een gezond verdienmodel. 'Een model waarmee we lokaal en op een duurzame manier een maximale opbrengst aan eiwitten kunnen leveren', zegt De Bruin.

Methode en bewerking

Het onderzoeksproject focust op de teeltmethode en bewerking van waterlinzen, de toepassing in voedingsmiddelen en kennisverspreiding. 'Met name internationale studenten benutten dit project voor hun stage of afstudeerproject', geeft De Bruin aan. 'Zo legt een student uit Nigeria zich momenteel toe op de kweek van de waterlinzen. Anderen testen pesto bij een panel, om te onderzoeken hoe het zit met de acceptatie onder consumenten.'

Voor het onderzoek worden de waterlinzen in een bestaand systeem van een bollenkwekerij in het Noord-Hollandse Bovenkarspel geteeld. De teeltbakken voor snijbloemen staan daar van maart tot november leeg. Dat is precies het groeiseizoen van waterlinzen. In die periode hoeft niet extra verlicht en verwarmd te worden. De onderzoekers maken gebruik van de warmte en het licht van het seizoen.

Plantaardige eiwitten

Volgens de partijen is een pluspunt dat waterlinzen, ofwel eendenkroos, gewoon in Nederland op een relatief kleine oppervlakte kunnen worden geteeld. Het gewas zou de eiwittransitie kunnen versnellen.

Naast de bollenkwekerij zijn nog elf andere bedrijven betrokken bij het project, onder meer op het gebied van levensmiddelentechnologie en consumentenonderzoek. Waterlinzen kunnen worden verwerkt in allerlei producten, bijvoorbeeld in snacks, ijs en pesto.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.