Pinnen+van+10+euro+aan+spaakwielbemester
Nieuws
© Henk Bouwman

Pinnen van 10 euro aan spaakwielbemester

Loonbedrijf Vollekracht in Zeewolde is de trotse bezitter van een Duport-spaakwielbemester met een werkbreedte van 15 meter. De machine is rendabel doordat er 5.000 hectare per jaar mee wordt bemest, van Noord-Brabant tot Flevoland.

Het loonbedrijf heeft zich gespecialiseerd in precisiebemesting met de spaakwielbemester. Ambtenaren, voorlichters en boeren maakten maandag kennis met de machine tijdens een bijeenkomst over precisiebemesting op het melkveebedrijf van Peter Bogaards in Wassenaar.

Bogaards zelf bemest zijn grasland al zo'n acht jaar op deze manier met vloeibare kunstmest. 'Wij zitten op veen, dus met deze zwaardere machine kun je pas een paar weken later het land op dan met een kunstmeststrooier. Maar we kunnen op het zelfde moment maaien, doordat de mest precies bij de wortels terechtkomt en deze snel en efficiƫnt wordt opgenomen.'

Vierkant blok

Bogaards ziet vooral dat hij een mooi 'vierkant blok' oogst. 'Het gras groeit gelijkmatig, overal even hoog. Toen ik het bedrijf van mijn vader overnam, zocht ik een alternatief voor de kunstmeststrooier.'

Volgens eigenaar Marco den Uijl van loonbedrijf Vollekracht is niet alleen de aanschaf van een spaakwielbemester prijzig, maar ook het onderhoud. 'Zo'n pin kost 10 euro per stuk en moet regelmatig worden vervangen. Er zitten er twaalf op een wiel. Reken maar uit.' Overigens zijn er goedkopere precisiebemesters die beter betaalbaar zijn voor individuele bedrijven.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.