Helft+van+landbouwtrekkers+heeft+gps%2Dsysteem
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Helft van landbouwtrekkers heeft gps-systeem

Akkerbouwers en loonwerkers maken gebruik van verschillende methodes binnen precisielandbouw. Zo gebruikt meer dan de helft gps op trekkers en wil bijna 11 procent hierin investeren in de toekomst.

De interesse in andere precisielandbouwtechnieken is duidelijk minder, zoals satellietkaarten, autonome landbouwmachines, drones en automatische waarschuwingssystemen. Dit blijkt uit steekproefvragen van AgriDirect, waarbij ruim 2.300 Nederlandse akkerbouwers en loonwerkers informatie hebben gedeeld over bedrijfsactiviteiten en toekomst- en investeringsplannen.

Van de agrariƫrs maakt 53,5 procent gebruik van gps op trekkers. Andere methodes die worden toegepast zijn onder andere automatische waarschuwingssystemen tegen ziektes of plagen (7,9 procent), satellietkaarten (7,5 procent), autonome landbouwmachines (3,9 procent) en drones (3,5 procent). Zo'n 40 procent geeft aan geen methodes van precisielandbouw toe te passen.

Er is ook gevraagd naar de voornemens om in de toekomst te investeren in deze methodes. Het blijkt dat 10,9 procent wil investeren in gps op trekkers, 3,4 procent in satellietkaarten, 2,1 procent in autonome landbouwmachines, 1,4 procent in drones en 1,3 procent in automatische waarschuwingssystemen. Daarnaast geeft 5,4 procent aan wel de intentie te hebben om te investeren, maar niet de mogelijkheden daartoe.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.