Amazone+zaait+drie+soorten+in+%C3%A9%C3%A9n+keer
Nieuws
© Amazone

Amazone zaait drie soorten in één keer

De Amazone Cirrus CC gps-gestuurde zaaicombinatie met gedeelde zaadtank is uitgebreid met een derde doseertank. Hierdoor is er in één werkgang behalve twee soorten zaad ook gelijk kunstmest of een derde zaadsoort toe te voegen.

De zaaicombinatie kan dat op drie verschillende dieptes tegelijk en plaatsspecifiek via gps. De Cirrus wordt gebruikt voor de ploegloze grondbewerking (no-till) waarbij amper zaaibedbereiding nodig is.

Via kartering van de bodem is plaatsspecifiek via gps de dosering per zaadsoort of kunstmest gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar aan te passen. Daarmee is in te spelen op een onderzaai of op een volgende vruchtwisseling.

Met de Cirrus is er te kiezen tussen een enkele afleg van zaad of kunstmest voor bijvoorbeeld een startbemesting, (Single-Shoot) rijenbemesting met zaadafleg (Double-Shoot) of bemesting met zaad op drie verschillende dieptes (Triple-Shoot). Bij de laatste optie is er bijvoorbeeld zaad af te leggen aan de oppervlakte, kunstmest als startbemesting op 2 centimeter diepte en verdere bemesting op 7 centimeter diepte.

Drie soorten afleggen in één werkgang

© Amazone

Andere mogelijkheid is om twee zaadsoorten op verschillende dieptes te zaaien en de kunstmest apart te doseren op weer een andere werkdiepte. Dit alles is aan de hand van de taakkaarten automatisch te wisselen en aan te passen.

Touchscreen bediening

Om te veel overlap te voorkomen is de werkbreedte van de machine in secties in en uit te schakelen. Alle instelling zijn te maken op de AmaTron 4 terminal in de trekkercabine. Deze heeft een kleuren touchscreen met een diagonaal van 8 inch.

© Amazone

De terminal kan wisselen tussen een dag- en nachtmodus en knoppen zijn met de hand van het scherm af te 'swipen'. Veel knoppen zijn apart te configureren en er is overzicht van de functies op een miniweergave van de complete machine. Via een app op de telefoon is de zaaicombinatie ook van buiten de cabine te kalibreren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.