Legeren+graan+beperken+met+data+satellietbeelden
Nieuws
© Han Reindsen

Legeren graan beperken met data satellietbeelden

Het legeren van graan kan leiden tot opbrengstverliezen tot wel 75 procent bij tarwe. De schade is te beperken met data van satellietbeelden, blijkt uit onderzoek van student Sugandh Chauhan van de Universiteit Twente.

Chauhan komt met een nieuwe op remote sensing gebaseerde benadering om de gevoeligheid voor het legeren van graangewassen in kaart te brengen. De resultaten van haar werk zijn direct relevant voor het bereiken van twee duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Legeren maakt graangewassen moeilijk te oogsten. De buiging van de stengels kan zowel door genetische als door omgevingsfactoren worden veroorzaakt. Door legering wordt de kwaliteit van het graan dermate verslechterd dat de waarde ervan omlaaggaat.

Remote sensing

Bijna realtime informatie over het legeren en de gevoeligheid ervan kan boeren helpen om maatregelen te nemen die voorkomen dat legering plaatsvindt. Chauhan onderzocht of data van remote sensing, zoals satellietbeelden, zijn te gebruiken voor het in kaart brengen van de legeringsgevoeligheid in tarwe.

De door haar ontwikkelde methode kan niet alleen worden gebruikt als een vroege indicator, maar ook om de datum te detecteren waarop de legering waarschijnlijk heeft plaatsgevonden. 'We ontdekten dat de legeringsgevoeligheid in kaart kan worden gebracht met een nauwkeurigheid van ongeveer 80 procent', zegt Chauhan.

Onderzoek in Italiƫ

Haar onderzoek werd uitgevoerd op een boerderij in Italiƫ, waar ze gebruikmaakte van gegevens van verschillende satellietsensoren. Ze bracht de gegevens in kaart van bijna 600 hectare gebied waar eind oktober 2017 wintertarwe werd gezaaid die op 30 juni 2018 werd geoogst.

Een deel van haar onderzoek bestond uit het gebruik van satellietgegevens om de veiligheidsfactor van het hele gebied in kaart te brengen. Het hele gebied kreeg waardes tussen 0 en 3, waarbij de gebieden met minder dan 1 zeer gevoelig zijn voor legering en de gebieden boven 1 het minst gevoelig zijn voor legering.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.