Yanmar+in+voorste+gelederen+met+robottrekker
Nieuws
© Yanmar

Yanmar in voorste gelederen met robottrekker

Hoewel Yanmar in de Europese landbouw geen grote rol speelt, bevindt het bedrijf zich met zijn trend in de voorste gelederen. We maken kennis met de 'robottrekker' en de achtergrond van deze Japanse fabrikant, die zich hoofdzakelijk richt op de nichemarkt.

In het begin van de vorige eeuw toonde boerenzoon Magokichi Yamaoka (1888-1962) meer interesse in de techniek dan in de boerderij. Aanvankelijk begint hij in de Japanse plaats Nagahama met de reparatie en de bouw van benzinemotoren. Daarmee legde hij in 1912 de basis voor het huidige Yanmar. Het familiebedrijf telt nu meer dan 20.000 medewerkers.

Wat is de achtergrond van dit bedrijf? Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog vond er in Japan een enorme expansie plaats van de industrie. Daarop trokken veel mensen van het platteland naar de grote steden. De Japanse landbouw, met veel kleine bedrijven, bood weinig perspectief voor jonge mensen. Daarom was er weinig animo om voor de landbouw te kiezen, met als gevolg een grote vergrijzing.

Met zijn interesse in techniek legde Magokichi Yamaoka in 1912 de basis voor het huidige Yanmar.
Met zijn interesse in techniek legde Magokichi Yamaoka in 1912 de basis voor het huidige Yanmar. © Yanmar

De robottrekker werkt nauwkeurig op basis van gps-signalen

'Dit was voor de overheid aanleiding om de ontwikkeling van moderne techniek te stimuleren. Zo creƫerde Yanmar een trekker met een moderne uitstraling en robotfuncties', zegt Dana van Kammen, verantwoordelijk voor de marketing op het hoofdkantoor van Yanmar Europe in Almere.

Compact formaat

Yanmar is vooral bekend als motorenfabrikant. In 1961 is Yanmar Agricultural Equipment opgericht en begonnen met de bouw van trekkers en landbouwmachines, waaronder maaidorsers. De trekkers zijn voor Nederlandse begrippen compact van formaat en lopen tot een vermogen van 113 pk.

De mogelijkheden van de elektronica zijn ver doorgevoerd. Zo werd vorig jaar op de Agritechnica de Yanmar YT 5113 A gepresenteerd, een autonoom rijdende trekker. Overigens noemen ze het bij Yanmar de 'robottrekker'.

Yanmars landbouwspecialisten Peter van der Vorst en Marc van der Wurf laten weten dat de trekkers zijn onderverdeeld in vijf series. In het segment compacttrekkers biedt Yanmar goede mogelijkheden voor de tuinbouw en fruitteelt.

SA-, YT- en 5-serie

De lichte SA-serie bestaat uit vier trekkers in de 20 tot 30 pk klasse. Daarboven volgen de YT-series, bij Yanmar de Premium Line. De 5-serie is de zwaarste en bestaat uit trekkers van 90 tot 113 pk. Zo is de YT 5113 het zwaarste model, waarvan de cijfers het type trekker aangeven. De 5 staat voor de 5-serie en 113 is het vermogen in pk's.

Op de ene Yanmar-trekker rijd je zelf en met een tablet kun je de tweede trekker bedienen.
Op de ene Yanmar-trekker rijd je zelf en met een tablet kun je de tweede trekker bedienen. © Yanmar

Deze trekkers hebben een Integrated Hydro Mechanical (IHM)-transmissie. Dit zijn CVT-transmissies met een hydraulisch-mechanische aandrijving. Ze hebben drie groepen. Bij het wegrijden beginnen ze in het hydraulische deel en gaan dan geleidelijk over in het mechanische deel, waarmee ze in het middengebied het hoogste rendement hebben.

DualSpeed is een techniek die de voorwielen in de bochten extra snelheid geeft, waardoor de trekker als het ware door de bocht wordt getrokken. Daardoor kan deze scherp draaien en is er minder kans op beschadiging van de grasmat.

Geen full-liner

Van der Vorst geeft aan dat Yanmar niet de ambitie heeft om een full-liner te worden. Ze richten zich meer op een nichemarkt en vinden dat ze met hun trekkers een goede positie hebben om bij een full-linerdealer het segment van de lichte vermogensklasse op te vullen. Zo is de YM 3 met een mechanische transmissie geschikt voor de fruitteelt.

De genoemde YT-5113 is er als autonoom rijdende trekker. Hoewel deze robottrekker op de laatste Agritechnica werd getoond, is hij in Europa nog niet op de markt. Dat heeft vooral te maken met de wet- en regelgeving die per land verschillen. In Japan zijn er inmiddels meer dan tachtig van verkocht in de praktijk.

Tekst gaat verder onder video.

De gradatie van automatisering is verschillend. Met de meest complete versie ga je met de trekker naar het land en rijd je een rondje om het perceel. Voor de rest maakt de trekker het alleen af.

Je kunt er ook voor kiezen om met twee trekkers naar het veld te gaan. Op de ene rijd je zelf en met een tablet kun je de tweede bedienen. Zo kun je met de ene trekker het land klaarmaken en met de andere gaan zaaien. De robottrekker werkt op basis van gps-signalen.

SmartAssist-systeem

Met SmartAssist kunnen op een tablet of smartphone niet alleen de actuele gegevens van de trekker worden uitgelezen, maar worden ook de bedrijfsgegevens opgeslagen, zoals de oppervlakte van de bewerkte percelen. De onderhoudssituatie kan via de smartphone worden bijgehouden.

De robottechniek kan ook achteraf op reeds verkochte trekkers worden gebouwd.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.